• okosan gyerekek
    "Autot is tehetsz jobba, anelkul, hogy a gyarto hozzajarulna. Ezt megteheted az iPhone-nal is, Androiddal is. Az egyetlen korlat jelenleg sajat magad vagy."

Ne legyünk már nevetségesek! Tényleg jobbá tehetem az autómat? Tényleg meg tudom oldani, hogy egyáltalán menjen a kocsim?

Nem beszélve arról, hogy az iPhone most lett csak okostelefon, eddig azért vitték, mint a cukrot, mert eléggé kész volt a telefon szoftveresen - legalábbis a butatelefonokat vásárlók igényeihez mérten. Többet nyújtott egy átlagos telefonnál, de nem volt olyan bonyolult, mint egy okostelefon és ettől volt nyerő.

Idéznék egy előttem szólót, ne bässza már meg a kurvä Isten, hogy szét kell McGyver-kedni a sim-kártyát, hogy jó legyen?

Egyébként én nem vagyok a micro SIM ellen, és örülök, hogy az apple kényszeríti a szolgáltatókat, hogy ilyet is kezdjenek el gyártani, ha egy kis nokiában lenne benne a termékpaletta egy eldugott szegmenséből, azt mondanák, hogy akkor nem árulják ezt a telefont, ezt viszont az apple-lel nem lehet megcsinálni, nem az iPhone négyessel. És ez jó.

Arra meg, hogy ez a lépés kinek a felelőssége, azt kell mondjam, tény, hogy az apple agresszíven ráerőszakolja ezt a gyártókra, de akinek van fogalma a környezetgazdálkodási törvényekről - többek közt a magyarról - az tudja, hogy minden gyártó - bár senki nem kéri rajtuk számon - a lehető legkörnyezetkímélőbb technológiát kell alkalmazzák. Ha kisebb a SIM - gondolná a jámbor utazó - akkor kisebb a környezeti terhelés. Viszont, ha még mindig az a bevett szokás, hogy egy nagy, bankkártya sztenderd szerint vágott másik kártyában van a SIM kártya, s a micro SIM is, nem lesz jelentősége. Viszont az apple jogszerűen járt el, és akit váltatni volna szükséges kényszeríteni, az az operátorok hada!

Viszont felmerül egy kérdés bennem e mellé, ami ellenőrizheti az ilyetén szándékát az apple-nek, microUSB-s a töltője? Mert az, vagy az lesz az új sztenderd a mobilokban, hogy ne kelljen minden készülékhez töltőt gyártani egyenként, hanem a régi is jó legyen, meg ugye a praktikai érvek is az elgondolás mellett szól: nincs para, ha a haveroknak más telefonjuk van.

Tehát a kérdés az, hogy ebben is ilyen példásnak mutatkozik-éh az apple, mert ha nem, akkor az eléggé arra világítana, hogy pusztán anyagi érdekei vezérelték a microSIM felé, és innentől kezdve viszont abszolút a gyártó sara, ha a fogyasztók nem képesek a legfőbb rendeltetésének megfelelő funkciót a telefonálást megvalósítani az eszközön, avagy egy versenyellenes helyzetet alakít ki azzal, hogy egy gyártóval adatja el a szärát.

Egyébként, az etika mesterkurzus végére még annyit mondanék, hogy ez a vita elég önmagáért való, illetve érzelem hajtott, mert gondolom senki sem gondolja, hogy szeptemberre nem lesz minden gyártónak ilyen SIM-kártyája?