Shogun 2 Total War
  • Kotomicuki
    #2851
    Ínséges időket élünk, így elővettem ezt, a mindenki által dicsért TW-t, ami anno kimaradt az életemből:

    Első hadjárat, közepes fokozaton, Otomók:
    A 4 "déli" kereskedelmi pontot megszerzem és ahogy azt a fórumon írták (nem pont így) 3 közepes japán hadi- és 1 európai kereskedelmi hajóval (+6 japán kereskedőhajó) bevédem, amiből egész szép summa jön be: kereskedni még ugyan kereskednek velem - utólag kiderült: ha csak az egyik kurrens cikk van a birtokomban, akkor már nagyon nem ilyen rózsás a helyzet - , de szövetségre senki nem akar lépni velem az eltérő vallás miatt.
    Néhány taktikai visszavonulással és tartományfeladással tarkított hadjáratban megőrzöm a seregem intaktságát és időt nyerek annak bővítésére, majd csak-csak elfoglalom az egész déli szigetet. Igen nagy gond az áttérítés, mert jelentős erőt köt le - nem is a legelején, hanem amikor átfordul a többség, akkor van leginkább a mélyponton a hangulat.
    Miután a hátországban úgy, ahogy rend van és kiépült, elkezdem a fősziget elfoglalását, amivel odáig jutok, ahol kettőnél több tartományra oszlik a szélessége (kb. 4 tartományra a fővárostól délre) - ezt is több menetben, mert a térítések idő- és erőigényesek.
    Próbálok mindenkivel jóban lenni, de csak az "íjjászok" kötnek velem szövetséget, azok is csak azután, hogy áttértek, a többiekkel csak kereskedni tudok.
    Két és fél seregem van a fronton, legalább egy szétaprózva a tartományokat felügyeli, de ezek még zömében ashigaruk, mert a katonai fejlesztések helyett a gazdaságit erőltetem, hogy az állandó építkezéshez (is) legyen elegendő pénz - katonai épületek lebontatnak a nem kimondottan ezeknek kedvező tartományokban és templom, meg kocsma épül a helyükre, így eléggé megnyúlnak az ellátási vonalak.
    A kereskedelmi pontjaimat nem éri támadás - túl erősek ahhoz, hogy bepróbálkozzanak? - és a mindenki, mindenki ellen alatt nincs is szükségem hadiflottára, olyan szépen keresztbe ütik-verik egymást, ill. az "íjjász" klán hajóhada eléggé tekintélyes és rendet tart a "belvizeinken".

    Aztán Takedából Shógun lesz és vele van az Ikkó Ikki és a Date klán - a majdnem 2/3-os "többség"...
    Mivel nincs más hátra, mint előre, ezért folytatom a hadakozást a szektások ellen, de, mivel minden ottani tartomány az övüké lesz - az "aranysziget" az egyedüli ellenálló, de a vallási különbségek miatt ő sem akar szövetségre lépni velünk - elkezdenek megjelenni az egyre durvább seregeik - mind beltartalomra, mind trenírozottságra.
    Kisvártatva megjelennek a túlképzett és szinte csak szamurájokból álló, shóguni hadak is a harcmezőn és ezt már nem bírják a hozzájuk képest zsenge seregeim... (a főszigeten eddigre csak 2 tartomány 100%-ig áttérített: innen egységek nem felszabadíthatóak, hiába is vannak ügynökökkel megerősítve, kereskedelmi bevételek híján újabb, jobb egységeket képezni sem tudok, ill. azoknak is tucat kör lenne legalább, míg kiérnének a frontra)

    Második hadjárat, közepes fokozat, Shimazuk:
    A viszonylag olcsó fenntartású, de keményen zúzó katanásaiknak hála, némiképp egyszerűbb Kjúsú meghódítása és mivel nem térek át, azért most az sem okoz többletgondot.
    A kereskedelmi pontok közül csak hármat sikerül megszerezni, így most a pamut kimarad a repertoárból - ez meg is látszik, mert szinte senki sem akar velem kereskedni. Most az volt a terv, hogy 4-4 kereskedő hajó után 2-2 közepes hadihajót is küldök a biztosításra, hogy még nagyobb legyen a bevétel és egy külön, kisebb flottával oldom meg a felvigyázást. Ebbe köpött bele a Shoni klán, aki elvette az egyik tömjénpontot és a selyempontot is megrongálta (oda még kiérkezett a 2. hadihajó). A Bungóban gyártott lvl 3, majd 5 hadihajók azonban megállították a további térnyerésüket és vissza is foglalták az elveszett pontot. Miután a szigetet elfoglaltam, mindenhol feltöltöttem a pontokat lvl 5-ös kereskedelmi hajóval és a hadihajókból csak a négy legjobbat tartottam meg: veszélyes, de hihetetlenül nagy summát hozó vállalkozás..., lett volna, ha kereskedni méltóztatnának vélem a többiek. A maradék 2 ponton az "íjjászok" és a 2 tartományos szövetsége osztozott, akikkel késűbb sikerült szövetségre lépnem és így megint összeállt egy beltengeri őrző-védő szolgálat.
    A fősziget elleni támadások most jobban haladtak, de az "íjjászok" is több, keleti fekvésű tartományt szálltak meg, így igazi bevételi többlet nem keletkezett az előző hadjárathoz képest, pedig eléggé keményen rajta voltam az ez irányú fejlesztéseken. Most a Harima-Tamba-Tango vonalig jutottam, ahol a szektások és az időközben Shógunná lett Oda klán volt az ellenfél (most az északi részek nem voltak barátságosak az újdonsült központi hatalommal), de most nagyjából 5, félig-meddig már szamurályokból álló hadseregemmel találkoztak az összevont erőik, amik ugyan keményen megtépázták az erőimet, de az áttörésről nem is álmodozhattak, sőt, már az ellencsapáson törtem a fejem, Hiszen kezdett szivárogni a hátországból a jól felkészített erősítés (+2 páncél, +4 sebzés a Nanigatásokon és a Katanásokon; legalább +20 pontosság a Szamuráj Íjjászokon; valamint a roham- és sebzésbónusz a Yari Lovasságon; Akiból a morál- és páncélbónuszos Ashigaruk a tartományok megszállására), amikor 2, eléggé masszív flottával, amivel nem bírt el a szövetségünk flottája sem, blokád alá vette Buzen és Bungo kikötőit és ezzel -16k koku/körre módosítván az egyenleget, amikor 260 koku képezte az összes vagyonomat... (4-6k koku volt ekkortájt a rendes, körönkénti bevétel)

    Sanuki elfoglalását a kő miatt mindig erőlteti a játék, egyszer, amikor lázadók kezén volt, partra tettem egy ashigarukból álló sereget és elfoglaltam..., de, mivel nincs kikötője (egy kőexportáló tartománynak...), ezért a seregemet sem tudtam elvinni onnan (ha szövetségre lépek vmelyik szomszéddal, hogy a tartományát használni tudjam, akkor is a kikötőiben mindig benn álltak a seregeik és a hajóik is, ezzel lehetetlenné téve a kihajózást)! Sz'al, ezen lépés után vagy seregbontás, vagy a további hódítás és -seregbevetés lesz szükséges - ha "idegenként" vetődik partra az egyén, addigra már általában szövetségi rendszer védi a szigetet, vagy egy tulajdonosa van, ami így már komoly erőbedobást igényel a meghódításához.

    Hhmm, ez egy nagyon a menekülés a győzelembe szagú "játék" lesz...