philcsy#9
Szerintem a cikk írója pár dolgot elhallott.
0.
"Little a klórral telített oldószerek biológiai lebontásán dolgozott az Oak Ridge-ben, mely során kollégáival kidolgozták a széndioxid megkötését nátrium hidroxiddal" Én is kidolgoztam egyet, kint kell hagyni az asztalon és megköti:).
1.
"némi elektromossággal vizet, sóoldatot, valamint a légköri széndioxidot savvá, lúggá, hidrogénné és oxigénné"
De hova lett a szén? Bemegy széndioxiddal és nem jön ki? Mert széntartalmú lúghoz nitrogén kell, meg egyébbként sem valószínű, hogy ez szerves lugokat vagy savakat állít elő. Helyesen tehát:
"némi elektromossággal vizet, valamint sóoldatot savvá, lúggá, hidrogénné és oxigénné" A sav+lúg => só (+víz) alapján ez érthető is. De akkor honnan jön a hidrogén és az oxigén? Vízbontás történik mellékreakcióként.
2.
"Egy következő lépésben a lúg reakcióba lép a széndioxiddal, hogy biztonságos karbonátokat, például szódabikarbónát vagy mészkövet hozzon létre." Az hogy szódabikarbóna vagy mészkő az attól függ hogy Na(valami) vagy Ca(valami) sóból indultunk ki.
"azonban a kibontakozó sótalanítási törekvéseknek köszönhetően a rendszer üzemeltethető lenne az amúgy felesleges, nem kívánatos sókkal" Azoknak a sóknak a nagy része NaCl és CaCO3. Az NaCl ok, de a kálciumkarbonátból kiindulva az első lépésben szénsav keletkezik.
3.
"A klórgázzal ellentétben a rendszerből kikerülő karbonát melléktermékek rendkívül értékesek, a keletkező kalcium karbonát, vagyis mészkő kiválóan alkalmazható az építőiparban." Elfelejtettük hogy az első lépésben sav is keletkezik. Ez is melléktermék. Klorid esetén sósav, szulfát esetén kénsav, ..., karbonát esetén sénsav -> széndioxid.
Összefoglalva:
A legnagyobb mértékben leválasztott sók (karbonátok) nem alkalmasak ilyen feladatokra. Légköri széndioxidszintet befolyásoló méretekben milliárd tonnányi savval kell számolni. Mivel az iparnak ennyire nincs szüksége ez veszélyes melléktermék!
A földet most nem sikerült megmenteni, de ez nem Deane Little hibája. A cége valsz. csak PR-nak használja az egészet. Az elképzelés energiahatékony ipari üzemként még mindig hasznos lehet.