• kvp
    #13
    Ha mar mindenaron a legkori szendioxidot akarjuk kivonni es abbol valami hasznosat eloallitani, akkor egyszerubb sima desztillalt vizet hasznalni. Tehat CO2 + 2*H2O = CH4 + 2*O2. Azaz szendioxid es viz segitsegevel, egy kis energiabefetetessel metant es oxigent lehet eloallitani. A mentan ujra elegetheto, ami ugyan nem koti meg a szendioxidot, de az egesz egy szendioxid semleges energiatarolasi megoldasnak tekintheto. Megujulo vagy nuklearis energiaforrasokat hasznalva ez egy a hidrogennel es az aksiknal sokkal jobb modja lenne az elektromos energia hosszu tavu tarolasanak es szallitasanak. Sot meg a jelenlegi jarmuveinket sem kell lecserelnunk hozza.

    Szerintem sok fejlett allamnak tetszene, hogy nuklearis vagy megujulo energiaert cserebe szenhidrogeneket kap, meghozza mindezt teljesen kornyezetbarat modon. (az energiamerleg osszesegeben negativ, de igy lehetne atomenergiat tankolni egy benzines/metanos autoba)

    ps: Ha veglegesen ki akarjuk vonni a szenet, akkor ideiglenesen plazma allapotba hozva, a szendioxidbol elemi szenet es oxigent is elo lehet allitani, de az valamivel tobb energiat igenyel ezert nem eri meg uzemanyag eloallitas celjara. (az elemi szen meg mehet vissza a fold ala, csak el kell temetni)