Műszaki manager szak
  • gulyasandras
    #128
    Van egy éved, gondold át alaposan, hogy mit szeretnél.

    Nem vagy már annyira fiatal, az új végzettségeddel (ha elvégzed) már 30 felé fogsz közelíteni. Már legalább 4-6 éve nem nagyon kapkodnak e korosztály tagjai után (sem), aki pedig mindennemű tapasztalat híján szeretne ebben a korban érvényesülni, nos, annak két kalappal kívánok szerencsét. (Ha a 44 a korodra utal, az sem akkora gond, ismerek olyan orvost, aki elég későn jött rá arra, hogy orvos szeretne lenni. És megcsinálta. Cél, kitartás, szerencse.)

    Van pénzed? Vagy a családod/párod fog támogatni? Gyereket mikorra tervezel? Vagy már van?

    Mert az az oktatói állítás, hogy nagyot esett a színvonal, az teljesen igaz, de ettől függetlenül Nagyon kemény ám a BME. Nagyon. Máshol lehet a szerencsére alapozni, itt már nem annyira. Dolgozni ugyanis nem nagyon fogsz tudni mellette (ismétlem, nem tudom milyen tanulási képességekkel rendelkezel), így valakinek fizetnie kell a számláidat.

    Az én korosztályom még megtehette, hogy kimegy külföldre (hosszabb ideig éltem/dolgoztam Németországban és Franciaországban, valamint többször több hónapot hűztam le az ángliusoknál és az oroszoknál, Szlovákia csak a pénz miatt érte meg), mert bőven volt munka mindenhol. Ráadásul még az is belefért, hogy állandóan váltogattam a munkaköreimet, mert annyira meglódult akkoriban a gazdaság. (Gyermekeim édesanyjával pont Franciaországban ismerkedtem meg, már ezért megérte kimenni. :) ) Ma már nagyon válogatnak a munkaadók, mert annyi a munkanélküli.

    Csak azt tudom tanácsolni, hogy alaposan fontold meg, hogy mit akarsz. Irány az egyetem, ülj be, beszélgess hallgatókkal és tanárokkal egyaránt, próbálj minél több infót szerezni. Az aangolra feküdj rá, de kimehetnél a sógorokhoz is, hogy a németet is valamennyire elsajátítsd (plusz keresel is, esténként meg matek és fizika :) ). A szomszédból mindig könnyebb lesz hazajönni, ugyanis a tapasztalataim azt mutatják, hogy aki távolabb is megállja a helyét, az már ott telepszik le, oda fogja köti az új család stb. Ne taszítsd anyagi csődbe a családot egy távoli országból való hazajövetellel. Ha valamelyik nyelv már most is jól megy akkor érdemes lenne egyből külföldi egyetemet választani. Ezért is írtam, hogy a képességeiddel egyedül te vagy pontosan tisztában.

    Az is lehet, hogy teljesn más áll hozzád közel, ezért ne hallgass kizárólag egy emberre (bármennyire szereted, bármennyire fontos is neked). Ez a te életed, s bár jogod van annyira elszúrni, amennyire csak akarod, a kefét enni (40-50 éven át) nem túlságosan élvezetes.