Műszaki manager szak
  • paradan
    #119
    áúcs!
    pontosítanék.

    Egy mérnöknek többnyire fogalma sincs miért azt csinálja amit csinál(projektszinten) Csinálja, mert kell.

    Szamol, be van tanítva,mint egy elore programozott algoritmus, viszont komplexebb gondolkodasra, kreativitásra képtelen, mert a részleteket hangolja össze. Olyan ez mint amikor a google térképet zoomolod, a mérnök foglalkozik a legaprobb dolgokkal, és nem látja a leglényegesebb dolgokat, talán jobb is neki. Ugyanakkor a közgazdász sem látja az apró dolgok ami szintén a leglényegesebb.
    Ezek egymást egészítik ki.

    A mérnök kell,az autoba sem árt egy motor, ami "gombnyomasra" elindul, leáll. (akkoris ha fal felé megy, végzi a dolgát, kockul a motorháztető alatt naivan)
    a mérnök alig, vagy egyáltalán nincs képben milyen pénzügyi, gazdasági okból fejleszti azt amit, görnyed a műszerek között, ehhez ért, azt annyi. A célra nem lát rá, sőt sokszor még az okra sem, kivéve ha az,hogy csiáld mert kell egy oknak mondható.

    A mérnök feladata tehát ez.nehéz, hideg, számokra alapulo világ ahol gyors precíz gondolkodasu emberek dolgoznak. ( ami szigoruan korlatozott, kerekitett , és determinált, tehát csak akkor precíz ha jól van szinkronizálva a külvilággal.) Na Innen huzodik a közgazdász és a gazdasági mérnök feladata. ami már nem csak a modellezett muszaki tudomany, hanem maga a nagybetűs gyakorlat:

    Kommunikacio, szinkron,, a legkoltseghatekonyabb,legnyerőbb kombinacio, az anyag kiválasztása,beszerzése, munkaerő, apróságok amin nagy dolgok mulnak, szallitas, logiksztika, reklám, garancia, design, piackutatás, statisztika stb.

    a cég, hála a gazdasági mérnöknek és a közgazdászoknak,nagyobb valószínűséggel profital, mint nem , és többet, mint amennyi neked (mérnöknek) összejönne.. kozosnevezore hozza a kg mohó elvárásait a muszaki variaciok vegtelenjeivel, ami a mernokoknek igazabol átláthatatlan , véletlenszerű vagy mindegy. Pedig fontos a talalás, az esztétika,a hipnotikus meggyőzés és az árérték-arány.

    A kozgazdasz, aki csak e-mailben vagy a MM-től kap infot a műszaki dolgokrol, tkp-en leszarja oket, mert egy számítógépet alig tud bekapcsolni, vagy telepíteni, nemhogy megtervezni, kiprogramozni...
    tehát ők a gazdasagi helyzetre látnak rá,a politikara, ismerik a tortenelmet, az emberiseg es a jelenkor tapasztalatait, tkp-en lexikonok, a jobbak köztük nem csak beszélnek,mint a politikusok, és ferdítenek,mint egy úgyvéd, hanem piacképesen ki is számolják, majd továbbítják a gazdasági mérnöknek a tervüket,hogy ezt valósítság meg úgy,hogy életképes is maradjon, vegye észre a gyakorlati hibáit, erősítse az erősségeit, valamint kontrasztosan , látványosan színezze is ki őket, mondjon véleményt,majd azt támasza alá racionális érvekkel..

    szumma:

    gazdasági mérnöknek az jelentkezzen, akinek jók a megérzései, - és azt meg is tudja indokolni számszerűen,legalább közelítőleg, még akkoris ha nincs rá megfelelő nyelvi szókincs e Földön, képes elviselni a kudarcokat, és mint egy bróker ha vesztésre áll, nem bepánikol és feladja, ha sülyled a hajó, hanem a veszteséget MINIMALIZÁLJA, illetve az menjen, aki nagyon jól ismeri önmagát, elképesztően kreatív, sok emberrel beszélt életében, csak akkor hazudik, ha muszáj, képes a kisebbik rosszat választani a legnagyobbik rossz, a tétlenség helyett(ergo nem álszent, nem is szent - nem is stréber, nem is vallásos fanatikus hittérítő).
    ...képes középúton maradni, és nem elveszni a részeltekben.


    A piac..... a matematika..... a vasarlok figyelmen kívül hagyják,hogy te 'kedves mernok, vagy a masik 'aranyos vagy sznob muszaki menedzser, vagy a harmadik levegobe beszelo, kamugep hazugságot (történelmet) bebiflázott közgázos miben hisz,mi tetszik, mi nemtetszik neki és milyen bizonyítási vágyban vagy komplexusban szenved.
    annak lesz munkaja, annak lesznek jo baratai, aki amikor belep egy terembe: NEM HASONLITJA OSSZE MAGAT MASOKKAL, hanem a munkajat vegzi, hatarozott, laza, de megbizhato, es TEAM-ben kepes hatekonyan dolgozni.

    Az hogy valaki elvegzi akarmelyik szakot, nemhogy azt nem garantalja,hogy 15 evig legyen munkaja, hanem meg azt sem,hogy egyaltalan ne legyen diplomas munkanelkuli. (hmm te pedig tudsz olvasni) najo ennek nem volt sok informacio tartalma,nyilván mindeki tudja,hogy mire elég önmagában egy diploma............

    Ja...
    A poénkodás amugy jó, de abbol is megárt a sok. Főleg ha a megélhetésről, pályaválasztásról, számlák írtásáról, kajarol, életminőségről van szó.

    végül,hogy ne legyek álszent. Az viszi a legtöbbre anyagilag,azt fogjak imadni a csajok,(pasik) aki a legszemetebb, leghazugabb, legmocskosabbul nyomja ki az "ellenfeleit" leg-gerinctelenebb de (jol nez ki),leghosszabb nyelve van, a legerzeketlenebb, legracionalisabb, legkevesbe erzelgos.***
    igazságtalan a világ....

    szerintem nem az :D

    erre (***) szerintem csak egy bizonyos IQ alatt képes az ember, felette értelmetlenné válik ez a módszer. hogy miért az már filozofia nem mennék bele.......