• kvp
    #16
    "Sajnos eleg magas aron, pedig olcsobb az eloallitasa mint a fenti ket megoldase, csak a maximalis betekintesi szoge gyenge.
    Milyen frissítést tudhat ez? 20hz?"

    A betekintesi szog a gyenge, kb. 10-20 fok. Viszont a frissitesi sebessege a mostani 2D-s megoldasokkal megegyezo, mert csak egy specialis szuro kerul a hagyomanyos kijelzo ele. A rekeszes megoldasnak minimum a duplajat tudja, de mivel nem villog, ezert egy aktiv matrixos rendszer eseten nem csak ugyanolyan gyors mint egy mai 2D-s lcd kijelzo, de ugyanugy nem villog. Egyebkent letezik belole nyomtatott valtozat is, az 1980-as evekben voltak ilyen technologiat hasznalo 'hologrammos' vonalzok.

    A belinkelt cikkbol:
    "Small quantities of glasses-free digital signage and 3D photo frames are already available on the market, he said, but may yet take a year or two to take off."

    Tehat mar kaphato. Egyebkent japanban mar jo 20 eve elerheto a technologia, csak azert draga, mert keveset gyartanak belole.

    "The research group is using parallax barrier technology to create the 3D effect on the TV. The TV was branded Chi Mei, from Chimei Innolux, but Jeng said the company gave ITRI a regular LCD TV to use for the show and that ITRI added its 3D technology to the set on display. Chimei Innolux is not making glasses-free 3D TVs."

    Es itt emlitik, hogy ez egy matricas rendszer, amilyenek a fent emlitett vonalzok voltak, tehat csak pixelpontosan ra kell ragasztani a kijelzore a matricat. Ennek a fejlett valtozata az, amikor az lcd tv borito lapjaba van gyarilag beleontve a reces prizma. Olcso, nem kell hozza szemuveg, nem villog, jo a fenyereje es nem farasztja a szemet.

    Az aktiv rekeszes megoldas odd/even frame-es 3D-t igenyel, ilyenek voltak a regi interlace-es 3D-s megoldasok. Az imax fele polarszuros megoldas ket egymas melletti kepet igenyel, ugy nez ki, hogy ez lesz az uj broadcast szabvany. (mert ez tomoritheto hiba es codec modositas nelkul) A parallax barrier-es megoldashoz mixelni kell a ket kepet, tehat vizszintesen interleave-be osszetolni. A 3D-s uzemmod kikapcsolasahoz pedig minden pixelt vizszintes iranyban duplazni kell. Ezutan a kijelzo sima 2D-s uzemmodban mukodik tovabb. Elonye, hogy mig a szemuveges megoldasok eseten a szemuveg nelkuli ember villogo szellemkepet lat, addig ebben az esetben a latoszogon kivul allo emberek sima 2D-s kepet latnak, tehat ulohelytol fuggoen a 3D-s es a 2D-s tv nezes egyszerre is lehetseges.

    ps: Azt mar emlitettem, hogy nagyon olcso technologiarol van szo? (lehet, hogy ez a fo ok amiert nem ezt valasztottak a gyartok, arrol nem beszelve, hogy mar regen lejart a szabadalom, tehat nem vedheto le)