• kvp
    #10
    A fejfajas oka nem az alacsony frekvencias villogas, a moziban is csak 24 Hz-en mennek a filmek, hanem az, hogy felvaltva villog. Tehat az egyik es a masik szem felvaltva kapja a kepet, ami az agyban tulterheli a latoidegek keresztezodesenel levo neuronokat, mivel ezek a ket szembol jovo kep kulonbseget nezik, de shutter-es megoldasnal az egyik mindig fekete, igy a ket jel kulonbsege mindig maximalis. Ez tulterheli az adott agyi teruletet, ami fejfajashoz vezet. Rosszabb esetben meg epilepszias sokkhoz.

    Az idealis technologia nagy terben, nagy latoszog mellett a dupla polarszuros megoldas, ami csak annyit igenyel, hogy egy dupla vizszintes felbontasu tetszoleges tv-re felragasszanak egy specialis csikos polarszurot. (a paratlan pixel oszlopok a bal, a parosak a jobb szem szamara vetitenek) Digitalisan kapcsolhato modon ezt ugy lehet megoldani, hogy egy fekete feher lcd panelt tesznek egy szines ele, a passziv polarszuro helyere, igy kepes 3D-s es 2D-s modban is mukodni. (raadasul 2D-s modban dupla vizszintes felbontassal es szemuveg nelkul nezheto modon)

    Persze az igazi megoldas a resmaszkos, szemuveget nem igenylo 3D-s tv, amilyeneket a 90-es evek eleje ota gyartanak japanban. Sajnos eleg magas aron, pedig olcsobb az eloallitasa mint a fenti ket megoldase, csak a maximalis betekintesi szoge gyenge. (otthon a kanaperol ez szerintem nem gond, nem oldalrol nezi az ember a tv-t mint a moziban a vasznat)