• dchard
    #20
    Tecnamo:

    Napi kedvencem: "kódmérés" <-- ezt te sem gondoltad komolyan ugye? A többit nem kommentálom, inkább vláaszolok direwolf-nak.

    direwolf:

    Jelenleg két jelentősen eltérő frekvencián zajlik a GPS jelek sugárzása. Ezt a két frekvenciát hívják L1 és L2 frekvenciának (ez a nevük). Namost jelenleg az L1 frekvencián a minden GPS által használható C/A kódot, illetve katonai felhasználásra szánt P kódot sugároznak. Az L2 frekvencián csak P kódot.

    Mivel van szabad kapacitás, és igény volna szebb, jobb, pontosabb GPS-re, kitalálták, hogy az L2 vivőn kialakítanak egy teljesen új rendszert.

    Ennek a lényege, hogy az L2 vivőn megszüntetik a L1 vivőn is jelen lévő P kód sugárzását, és helyette egy új üzenetformátumot hoznak létre mind a katonai mind a szabad felhasználású jelek számára az L2 frekvencián:

    A szabad felhasználású jel üzenetformátumát CNAV-nak.
    A katonai felhasználásra szánt (a P kódot váltó) üzenetformátumot MNAV-nak neveték el.

    Az L2C alatt gyakorlatilag az L2 vivőn megvalósított új üzenetformátumú Civil felhasználásra szánt műholdjelet értjük. Innen az L2C rövidítés.

    Ezt jelenleg 8 műhold sugározza, és az összes jövőbeni is támogatja. De mivel a jelenlegi GPS-ek sem az üzenetformátumot nem ismerik, sem ezt a frekvenciát nem tudják befogni, ezért kell új készülék a használatához.

    A későbbiekben a jelenleg a civilek által is használt L1 frekvencia modernizálására is sor fog kerülni hasonló rendszerben annyi különbséggel, hogy az eredeti C/A kódok sugárzása megmarad, viszont a P kód helyett a már az imént említett rendszerben lesz elérhető szabad (CNAV) és katonai (MNAV) felhasználásra lesugárzott kód. Ha ez elkészül, ez lesz az LC1, ami az LC2-höz hasonló rendszer bevezetését jelenti az L1 vivőn is. Az első L1C kódot (is) sugárzó műhold 2013/2014 magasságában kerül fellövésre.

    Dchard