kvp#9
Hat igen, nekem 10 eve ugyanigy nezett ki a diplomamunkam, de mar az sem volt ujdonsag, mert a Berkeley-sek kb. 10 evvel azelott talaltak ki az algoritmust. En robotok navigaciojahoz hasznaltam, de par evvel kesobb Stanley is ezzel nyerte meg a robotauto versenyt. (akkoriban kezdtek a kutatast az oszrakok amikor open source lett a robotauto 3D-s szoftvere)
A kepkonverzios felhasznalas otlete hulyeseg, mert pl. Cameron mindig emberi szemre allitott kameratavolsaggal dolgozik, tehat ugyanugy vetitheto a 3D-s Avatar egy mozivasznon, mint egy 3D-s telefon kijelzon. Csak a nagyon eltulzott melysegu, tobbnyire utolag 3D-sitett filmekkel lehet gond. Szerencsere a BCC is a Cameron fele kamerakkal kezdi iden a 3D-s tv adast, igy ott sem lesz gond. Ez az algoritmus arra jo, hogy spatialis iranyban megallapitsa a kep melysegi terkepet es kozben temporalis iranyban nagyon jo mozgasvektorokat ad a tomorito algoritmusok szamara. Egyebkent az algoritmus melysegi konverzio eseten nem vezethez jo eredmenyre, mert a rejtett eleket nem lehet a levegobol 'kivenni', tehat a melyseg valtozasa miatt elobukkano vagy eltuno, a kiindulasi kepen rejtett eleket nem lehet kezelni, ott el fog mosodni a kep, mint amikor rosszul tomoritenek egy sok mozgast tartalmazo filmet.
A szemuveg nelkuli sztereo kijelzos kijelzoket viszont en szemely szerint varom. Mar a 90-es evek ota leteznek japanban, lassan ideje lenne oket mashol is arulni. Joreszt csak azert gyartanak most passziv szemuveges kijelzoket, mert mindenki ezt latta a moziban es ezert biztosan ilyet akar, az aktiv szemuveges rendszereket gyartok pedig nem akarnak uj paneleket kifejleszteni, ezert utolag rahekkeltek a rekeszszemuveges rendszert a sima tv-kre.
A szabvanyrol meg annyit, hogy szerintem jo az elso vilaghaborus szterero filmek szabvanya (ugyanis akkor hasznaltak eloszor a technikat). De jopar mikrofilmes viewmaster fenykepezogep is ezt hasznalta. Annyibol all, hogy a ket kepet egymas melle teszik, ketszer olyan szeles kepet eredmenyezve. Egy sima tv-n meg kell jeleniteni a jobb vagy a bal oldali kepet, a 3D-s teven pedig mindkettot. Ellenorzes celjara pedig meg lehet jeleniteni egy sima kijelzon a teljes, 2 kepet egymas mellett tartalamazo kockat. (ha jol tudom a bbc is ezt fogja hasznalni) Az is jo a dologban, hogy ehhez a megoldashoz semmilyen konverter szoftver vagy extra kiegeszito nem kell.