• halgatyó
    #14
    Szerintem ez egy parasztvakítás.
    Az emberi szem 3D látása azon alapul (állítólag max. 400 méter távolságig, de arrafelé már pontatlan) hogy a két szem kicsit más képet lát, más szögben.

    Ezt semmilyen szoftverrel sem lehet pótolni egy sík képernyőn. Vannak persze trükkös megoldások. Vannak olyanok, amiktől hányingert és röhögőgörcsöt kapok, de találkoztam már egy nagyon elmés megoldással is.
    Az okádékszar megoldások:
    -- egyik szememen zöld, amásikon piros szemüveg,
    -- egyik szememen víszintes polárszűrő, a másikon függőleges

    A nagyon ötletes megoldást 1994-ben láttam a CEBIT-en: a másodprcenkénti 50 kép helyett 100-at vetítettek, felváltva a balszemes-jobbszemes képeket.
    A tévé tetején volt egy kicsiny infraLED, amely azt vezérelte, hogy a szemüveg épp abban a századmásodpercben a jobb vagy a bal szemüveg legyen fényáteresztő.
    Ehhez kellett egy szemüveg, amelynek a keretében volt egy kis infreLED-érzékelő.
    Felváltva 100-ad másodpercenként a bal szem kapta meg a balszemes képet, a jobb szem pedig a jobbszemes képet.

    Ha nagyobb távolságra nézünk, akkor a szemünk a tárgyak távolságát a látott kép tudatalatt folyó kielemzése alapján saccolja meg, az ilyen kép nem valódi 3dimenziós, és ilyenkor a 3D trükkök teljesen feleslegesek!

    Megjegyzem, hogy egy képernyőn látható a 3dimenziós kép a legritkább esetben ad fontos információt! Élményt esetleg igen... bár eziránt erős kételyeim vannak!
    A színvonaltalan ócska műsorokat akarják ezzel a ránkömlesztett 3D-divatőrülettel feldobni?
    Egy értékes, jó műsor 3D nélkül is értékes!

    Egyébként pedig kiguvadó szemmel szarom le ezt az újabb méregdrága pénz-lehúzási kisérletet... majd jön az újabb kib**otthülye**ar szerzői jogdíjemelés meg a 3D szartisjus és társai... takarodjanak el a büdös ****ba