• kvp
    #25
    "Egy dolgot áruljon el nekem valaki..ért kell baromi gyorsan bejönni a légkörbe, hogy izzon mint állat? mért nem szép lassan beereszkedik?"

    Van ra megoldas. Heat soaking-nak hivjak. Az urhajo a legkor felso retegen kacsazik, szepen fokozatosan bele-belemerulve a legkorbe, igy szepen lassan vesziti el a mozgasi energiajat es van ideje sugarzassal lehulni a hovedo feluletnek ket visszapattanas kozott. Hatranya, hogy nagyon nehez ilyen palyara kuldeni egy urhajot es nem hatarozhato meg pontosan a leszallas helye, mert nem tudni, hogy mikor fog elfogyni a mozgasi energia. Viszont a megoldas mukodik es hasznaltak is marsi szondak lassitasara. A folyamat vegen gyakorlatilag ballsztikus palyan leesik a hajo, ugyanugy mint a Rutan fele spaceship one, tehat hagyomanyos legkori hajtomuvel mar oda vezetheto ahova akarjak.

    Viszont a nemetek szogletes V2-ese szerintem nagyon bena. Akkor mar inkabb egy teglalap vagy haromszog formaju waverider urrepulo, ami gaz szivarogtatas helyett a maga alatt keltett tulnyomassal torlasztja fel a levegot es kepez vedoreteget. De az orrban elhelyezett hideg plazma generatoros vedoreteg is jo megoldas lenne. Egyebkent hovedo csempek helyett eleg egy sima ablativ paplan amibe minden ut elott frissen be kell tekerni a jarmuvet.