Komolytalan#18
Miért nem szántanak Ferrarival? Azért, mert arra való. Rakhatsz rá vonóhorgot, meg "minimálisan" kiegészítheted hidraulikával, azért még nem fogja elhúzni a hármas ekét, se egy pótkocsit megrakva trágyával.
A flash egy grafikus fejlesztő eszköz. Programozási nyelv, tárgykódú fordítóval, több platformon is létező VM-el. Ha valamivel össze akarod vetni, az kb a java applet.
A html5 egy dokumentum leíró szabvány, nem programozási nyelv. Több köze van a .doc formátumhoz, mint a flashhez. Nincs fordítója (értelmezője se), a megjelenítője meg is teljesen cég függő: nincs szabványosítva, hogy egy html dokumentumnak pixelre hogy kellene kinéznie. Ahány böngésző, annyiféleképpen néz ki. Jó, persze nagyjából hasonlóra lehet faragni, de eleve: törődni kell a böngészők közötti eltérésekkel.
A htmlben lehet használni javascriptet, ami egy script nyelv. A nyelv fejlettségi foka kb flash 5-6 szintjén van (tudunk színes pixeleket rajzolni, de textura nyista, multi layer nyista, alpha nyista). A html+javascript sebessége jelenleg botrányosan fos, ha azt mondom hogy 1/10-e a flashének, akkor szerintem nagyon sokat mondtam. Nézd meg pl a www.enkicsitanyam.hu oldalt, azon a gépen amin kb 4-5 éve flash játékokat fejlesztettem (vmi athlon xp) gyakorlatilag kattintani sem lehet rajta, annyira lassú. Pedig nincs rajta semmi se, csak ha megnőttek a növények kicseréli a javascript az egyik animgifet a másikra.