G_ArchAngel#27
Teljesen mindegy, hogy valami fizikalisan megfoghato-e, masnak a szellemi tulajdona, szolgaltatasa...
Zenet van jogod hallgatni, megnezni filmet, olvasni konyvet - amit ez fizikalisan megjelenik, tehat CD-re, HDD-re irod, vagy kinyomtatod netrol, akkor masnak a szellemi tulajdonaval elsz vissza.
Gondolj bele, hogy epitesz vagy, rajzolsz egy tervet, a komuves megvalositja, de az epitteto csak a komuvesnek fizet. Te miert kapnal penzt...?
En nem latok kulonbseget a bit-ek, betuk, dallamok vagy vonalak kozott...
Mindegyik egyfajta kifejezo eszkoz, amit egy adott szakma hasznal.
Elmesz szinhazba vagy koncertre es nem fizetsz, mert a hang elszall?
Akkor azok az emberek miert kepeztek magukat, tanultak eveken at?
Gondolj bele, hogy egy egyuttes evekig szenved egy nagylemezen, studiot berelnek, promotalnak, fotozasokra jarnak, kiadnak egy lemezt, aminek a bevetelenek, jo, ha 20%-a kerul vissza hozzajuk.
Ha mindenki letolti, mert nem akar fizetni az ArtisJus-nak, menedzsernek, kiadonak, akkor az egyuttesnek mi is jut? 0-nak a 20%-a...
Ebbol nem sok kenyeret es tejet lehet venni, de a kovetkezo lemezhez sem tudnak studiot berelni.
Persze kit erdekel, majd lesz masik egyuttes, hallgatjuk azt...
Szamodra a szellemi/muveszi toke semmit nem jelent?
A mozi egy szolgaltatas, ott a korulmenyekert fizetsz. Ugyanazt a filmet megnezheted TV-n egy ev mulva a a havi elofizetes dijaert. Mert a csatorna megvette a musor szorasanak jogat. Olcsobb Neked is, nem?
Szellemi tulajdon vagy ingosag? Szerintem mindent lehet lopni, akar egy otletet is.
Amugy mi a szakmad vagy milyen pozicioban dolgozol? En dolgozok epiteszkent es fotoskent is, igy tisztaban vagyok vele, hogy milyen, amikor otletet vagyis szellemi toket lopnak az embertol. Nem megfoghato, de eveket tanultam, kepeztem magam es adott munkan orakat dolgoztam.
Mas hozzajutott a vazlatokhoz egy hatso uton es felhasznalta sajat tervehez...
Szerinted ez milyen erzes?
Milyen erzes annak a programozonak, akinek a munkajat ingyen letoltitek, kozben lehet O mar a vegsokig visszaelt a gyerekei, felesege joindulataval, hogy befejezhesse a munkajat, mert azt gondolta, hogy majd sokan megveszik es lesz penze tanittatni a kolykoket.
Erre mi tortenik? Paran megveszik, felteszik egy filemegoszto portalra es masok meg leszedik anelkul, hogy belegondolnanak, hogy ebben mennyi munka volt. Es sokszor meg van pofajuk sirni key-ert vagy crack-ert.
Normalis szerinted igy a vilag?
--------------
A pinceres pelda nagyon santit, a jatt nem fizetes, gyakran a szervizdij a szamla resze, de mindenkepp kapnak alapfizetest. Az meg mar a munkaltato dolga, hogy elveszi a borravalot, jutalekot ker belole, vagy mehet zsebre.