A "telefonok" ideje már rég lejárt. Ezek már multimédiás, sokoldalú eszközök, melyekkel telefonálni is lehet.
Mi hasznát veszem én az "extráknak" egy "telefonba"?
1. Ha dolgozom kihangosítom, tökéletes rádió vagy mp3 lejátszó.
2. Ha nyaralok kirándulok, tökéletes képeket készítek vele /5 MP, Xenon vaku, Carl-Zeiss optika/. Sajnos a video funkcióm so-so, 640x480@30 FPS mellet készítek sztereo hanggal családi videokat, de N8-ban ez már 720p-re emelkedik. A célnak egyelőre megfelel, de a jelenlegi felvételi minőségem, nem helyettesít egy videokamerát. Na majd az N8 :-)
3. IT-sként dolgozom, rengetegszer van szükségem a beépített WLAN funkcióra, még ha csak 1 teszt erejéig is.
4. Sokszor van szükségem gyors információra a netről.
5. Sokszor nézem meg a leveleim. De természetesen, ide is tudok kommentelni róla, amit párszor már meg is tettem.
6. Fogorvosnál, orvosnál várakozás közben remek dolog játszogatni és nem bánom, hogy szép a grafika.
7. Nem tudom eddig hány 10.000-est hagyott a zsebemben a telefonom GPS-e, de, hogy 2 év alatt behoztam csak ezzel a funkcióval az árát az tuti. Szó szerint új utakat ismertem meg, ezáltal hatákonyabban, gyorsabban tudom elérni a célom, ráadásul idegen helyen, akár gyalog, akár autóval nem keringek, mint a fejreállt büdösbogár.
Rengetegszer esett már meg, hogy idegen helyen benzinkút kellett volna sürgősen vagy étterem... ebben is segített a telefonom. Gyorsan, könnyen, hatékonyan.
8. Egy időben a laptopom vittem nyaralni, hogy ha rossz az idő, tudjunk filmet nézni. A tv kimenetnek (jól olvasod) hála, csak egy kábel kell és máris nézhetem a filmeket, szaggatás nélkül teljes képernyőn. Természetesen van sok olyan kódolás aminél beszaggat a telefon, de az ilyen sorozat aviknál (nem HD!) semmi gondja, nem kell konvertálnom. Persze konvertáltam már át ilyen célból filmet, hamar megvan, alig kell butítani rajta a 8 GB-os microSD-re meg felfér pár darab.
9. Egy időben sokat utaztam utasként nagy távolságokat, szereztem pár hangoskönyvet bedugtam az első osztályú aranyozott dugós, sztereo headsetet, hátradőltem és Kaszás Attila (R.I.P.) kellemes hangán belekezdett a A hobbit c. műbe, majd később Rejtőt hallgattam, etc.
10. Ha van a rádióban egy szám és tetszik, benyomom a felvételt és otthon már jobban odafigyelve a szövegre megtalálom a segítségével a dalt. Ezer éves dolog, tudom, mégis használom és természetesen több órát is felvehetek, ahogy ezt meg is tettem már sokszor tanfolyamok során. Kitűnő hangfelvételek készültek, melyeket mások is elkértek később.
11. Vicces, de párszor mikor elment az áram, párommal összebújva átnéztük több évnyi fotóját a telefonomon, miközben kihangosítva kellemes zene szólt.
12. Pár ebook mindig van nálam, de pdf és doc sem gond.
13. Van pár szívemnek kedves flash alkalmazás, ezeket is örömmel használom/nézem.
13. Vonalkódolvasó is van, soha nem használtam :-D
14. Jó dolog, ha át kell másolni valamit és nincs pendrive... micro usb, bluetooth.
15. NEM VAGYOK málhásló! Nem veszek se GPS-t, se digitális fényképezőgépet, se videokamerát és a laptopom se hurcolászom magammal állandóan, pendriveot se hurcolom.
Minden egyben a zsebemben. Így a jó, így kényelmes és praktikus.