Egy topik, ahol nem sablonos beszólások, hanem komoly elemzések zajlanak!
-
Nos, szerintem kevesen álmodtunk ilyen komoly 8addöntőkről, hogy már ilyen komoly csillaghullásnak lehetünk a tanúi.
Angol-Német.
Az erőviszonyokról röviden
Hát, nem tudom. Az angolokat leginkább egy szóval jellemezném idáig: szarháziak. Kezdve attól az őrjítő, égetni való, bődületesen retek játéktól, amit az algírok és az amcsik ellen játszottak, addig, hogy egy viszonylag jobb meccs után a szögletzászlónál kell vacakolni a labdával a szlovénok ellen. És a legfélelmetesebb az, hogy a szlovénok elleni teljesítménnyel Capello mester még elégedett is volt. Valószínűleg ő is belátta, hogy ezekkel az egyéni munkásokkal – még véletlenül sem csapatot mondok – szemben alacsonyabbra kell tenni a mércét.
A németeket is láttam sokkal-sokkal jobban játszani már, iszonyatos átütő erővel, a vészhelyzetekben alattomosan, durván, végtelenül ellenszenvesen, de mindig győzve. Ez a mostani talán kevésbé ilyen. Nincs meg bennük az a plusz, amitől még mindig ők az a 11 ember, aki a 22ből mindig győztesen vonul le a pályáról, de még mindig egy csapat benyomását keltik. Az a pillanat, ahogyan a kihagyott büntető után Schweinsteiger egy másodperc alatt ott termett, hogy vigasztalja Podolskit, sokat elmond.
(persze erre lehet mondani, hogy nem olyan nagy dolog ez, de az angol válogatottban esetleg Milnerről vagy Defoeról tudom ezt elképzelni, akiknek még nincs bérelt helyük a csapatban..)
Miss Mázliról…
A németek alapvetően szerencsés nenmzet, mégha az utóbbi néhány évben ez olyannyira talán nem is jött ki. Örök futballközhelynek tűnik azonban, hogy „ellenszenves csapatnak van szerencséje”, amiben talán a mostani válogatott picit alulmarad az eddigiektől. Ebben óriási szerepe van persze a hiányzól Ballacknak is, akit az eddig még szerény és jóval szebb játékot mutató Özil helyettesít a csatárok mögé tolva.
Az angolok, akiknek alapvetően szurkolok a VB-n, és egyébként is, talán sosem voltak még ennyire visszatetszőek mindenféle szempontból. Ahogyan egy olasz lap írta az olaszokról – csak az arrogancia, semmi más. Körülbelül tényleg ez igaz rájuk, 11 teljesen eltévelyedett, felvuvalkodott beképzelt hólyag, akiben nulla az alázat, és akik eddig nem voltak képesek megdögleni a pályán. (najó, a szlovénok ellen a végén a hassal a labdába vetődés talán megenyhítette a szívem ilyen téren..:))
Tehát a kapufák számában talán kiegyenlített lesz a meccs, ez nem gondolom, hogy jelentősen befolyásolni fogja a meccset.
Játékosgondokról…
Sokat gyengít a németeken véleményem szerint az, hogy a nagyon is német mentalitást képviselő Ballack helyett a szerintem tipikusan Arsenalba való Özil játszik. Egy bivalyerős, agresszív tank helyett, aki mindig a legjobbkor tudott sunyi, alattomos lenni, egy szépen játszó, elegáns, finom kis szépségfocit játszó valaki a csapatban. (mondom ezt attól függetlenül ugye, hogy az ő bombájával nyertek múltkor a németek..)
A támadósoruk határeset szerintem, Podolski szerintem még az, akitől a legtöbbet lehet várni, Cacau luxusjátékosnak tűnik, Klose pedig sok mindent nem mutatott szerintem egy óriási kapushiba-fejesgólt leszámítva.
Az angoloknál már a kisebb csapatok ellen is kijött az, hogy Heskey-től akkor, mikor bajban a csapat, nem lehet majd semmi váratlanra számítani. Egy lelassult, öregedő játékos, aki 3-0nál talán majd rúg maga is egy gólt, vagy még az elején, mikor még nem kell nagyon rohanni, csinál valami okosat, de ha a 80. percben vesztésre áll a csapat, akkor ő inkább a biztonságosat választja, csak, hogy ne rontsa el.
Gerrard-Lampard. A selejtezőkben viszonylag könnyebb ellenfelek ellen még belefért, hogy abszolút nem tudnak együtt játszani, hogy lehetetlen gyakorlatilag helyet szorítani mindkettejüknek a középpályán. Szenvedős volt az egész, de így is hozták 4-5 gólosra a meccseiket. Mostmár ennek itt vége. A németek ezt kíméletlenül ki fogják használni, és mindenkinek az lesz az érzése, hogy az angoloknak nincs középpályája.
A védelemben is lehetnek bizonytalanságok, mert ugye olyan nagyon-nagyon komolyan nem tették őket próbára – a szlovénok ellen azért a végén így is vért izzadtak.
Összességében tehát…
Egyértelműen német továbbjutást várok, egyrészt, mert a német egy alapvetően szerencsés nemzet, másrészt, mert csapatként jóval inkább képesek együttműködni. Valódi az összetartás, valódi a csapatszellem, valódi a csapat. Ez pedig olyan dolog, amit egy jó munkás csapat egy olasz szövetségi kapitánnyal a háta mögött nem tud egy jó taktikával kizsigerelni.
Vagy tart még néhány sörözős estet Capello mester a delikvensekkel, vagy alighanem el lehet búcsúzni a világbajnokságtól.