Egy topik, ahol nem sablonos beszólások, hanem komoly elemzések zajlanak!
-
Nos, muszáj hozzászólni a dologhoz, mert, hogy miért ne.
Az a helyzet, hogy a Barca bejutott a döntőbe, szerintem teljesen jogosan, mások szerint nem.
Mert, hogy el lett csalva a meccs. Egyébként ezúton fejet kell hajtanom Mourinhonak, ahogyan azt már egyszer kétszer kifejtettem, zseniálisan tud olyan hangulatot teremteni a vesztes meccsek után, hogy szinte még az ellenfél szégyelli magát, és igazán elkell gondolkodnia, hogy milyen szánalmas fajzatok is ők..
Bevallom, Manchester United szimpatizánsként ezért is örülök többek között, hogyha esetleg döntőbe kerülne a csapat, nem ellenük kell játszani. Mert szeretnék olyan ellenfél elleni meccset nézni, akik ellen legalább az egyikféleképpen jól lehet kijönni. Legalább, ha nyernek, akkor.
Őszintén szólva nem tudom, hogyha esetleg a tavalyi Barca-Inter elődöntő visszavágó idején úgy hozza a sors, hogy Mourinho akkor a Barca edzője, és ő erőlteti a látványos szép támadófocit, és ő éli meg azt, amit akkor Guardiolának kellett, nem tudom, utána milyen savazást kapott volna az ellenedző.
Akkor azon az Inter meccsen kezdődött el egyébként jogtalanul ez a pirosszériája a Barca ellen, szerintem körülbelül az volt az utolsó piroslap, amit igazán számon lehetne kérni.
Azóta mik voltak? Ramos szándékosan szétrúgja Messit, Albiol addig tolja vissza utolsó emberként a nyakánál a csatársrácot, ameddig kénytelen lemenni, Di Maria úgy sárgul ki a kupadöntőben, hogy ő maga sem reklamál, most pedig Pepe rátart az ellenfél lábára úgy (egyébként kétségtelenül lábat nem találva) ahogyan azt nem lehet.
És akkor mindenki jön a kimerevített képekkel, és őszintén ki van kelve magából, hogy „DE HÁT HOGY LEHET KIÁLLÍTANI, MIKOR NEM IS ÉRT HOZZÁ?!?!?!?!? CSALÁÁÁÁÁÁS!!!”.
Őszintén szólva elgondolkodtató, hogy ők valóban úgy gondolják-e, hogy ez az a végleges pont, amikor ki lehet jelenteni, hogy a bíró egy megalkuvó paraszt? Első blikkre annyit lehetett látni, hogy Pepe felugrik nyújtott lábbal, és Alves erre összehengeredik a földön, azt pedig rögtön látni lehetett, hogy rátartott a lábára.
Erről két dolog elsősorban az, amit el kell mondani: az, hogy Pepe nem először tesz arról tanúbizonyságot, hogy egy agresszív, sokszor nem gondolkodó, ezenkívül pedig alattomos és kifejezetten bunkó játékos. Persze megértem, ha a Real szurkerek szeretik, mert ilyen játékosok igenis kellenek egy keretbe, a MU-ból én mérhetetlenül hiányolok egy Keane felfogású idegbeteget.
Az ilyen játékosok általában sosincsenek eleget lezavarva, a sors fintora, hogy amikor végre mégis megtörténik, akkor az megkérdőjelezhető.
A másik az, hogy nekem az, hogy botrányos meccs, az egy Chelsea-Barcát jelent legalább. Ott volt egy sokkal jobban játszó Chelsea, aki – erről teljes mértékben kár vitát nyitni – teljesen megérdemelte volna a BL döntőt, és a bíró a meccs folyamán egyszerűen végül eleget tett azért, hogy a Barca juthasson mégis tovább. Akkor 4-5 olyan ítélet született, ami gyökeresen felforgatta a forgatókönyvet, és annak bármelyike szinte 100%, hogy más kimenetelt szül a végeredményt tekintve.
Már bocsánat, de ez is botrány, és a Bernabeuban történtek is? Azért ne nevettessetek már.
Mourinhoról az a személyes véleményem, hogy egy elképesztő ereje lehet a személyiségének, amivel világklasszis játékosokkal is képes elérni azt, hogy vakon higgyenek benne, és hogy egy Ronaldo is tudjon a 16-oson belül csúszni mászni. Néhanapján ez elég, és elfogadható is, mert a győzelem többet ér mindennél. 89. percben 1-0-s vezetésnél teljesen rendben van, és bármelyik csapattól el is várható az ilyen mentalitás.
De nem gondolja senki, hogy mielőtt a Real szurkolók hozzák habzó szájjal a kimerevített fotókat, inkább azon kéne elgondolkozni, hogy a világ elvileg második legjobb csapata, két aranylabdással a keretben, olyan kezdővel ami meggyőződésem, hogy semmivel sem gyengébb a Barcáénál, olyan mentalitással focizik a saját stadionjában, hogy kihúzzuk 0-0-al, aztán a visszavágón majd mindent bele? Mindezt elvileg a világ legjobb edzőjével.
Oké, a Barca fantasztikus kis csapat, és nyilván nem úgy van az, hogy most akkor csak úgy kitalálok ellenük egy nyerő taktikát, de az, hogy nem is kérdés, hogy hazai pályán a Real Madrid csak ki akarja húzni kapott gól nélkül…?
(halkan jegyzem meg, hogy talán nem véletlen, hogy a játékosok korántsem háborogtak az UEFA és a bíró cselszövésein, mint Mou…)
Van, aki azt mondja, hogy a Barca ellen nem lehet máshogy játszani, mint bunkerfocival. Menjetek a picsába! Ebben a Realban a világ legjobb játékosai vannak, egytől egyig zsenik, sokan már elég sokat letettek az asztalra más csapatoknál, és nem lehet semmit csinálni a Barcával, akik kétségtelenül zseniálisan tilitoliznak? Ezt komolyan elhiszi valaki?
Mellesleg a válasz egyszerű, Hiddink tudna talán erről mesélni a már említett 2009-es Chelsea-Barcán. Ott egy talán még ennél is erősebb Barcának momentuma sem volt, és bizony csak igen érdemtelenül tudott a fináléba jutni. (az máskérdés, hogy az egész szezon alapján viszont nem volt érdemtelen…)
Nem igaz, hogy a Barca ellen nem lehetne mit csinálni a bunkerfocin kívül, csak ehhez egyrészt zsenihez méltóan kéne taktikázni, másrészt pedig fel kéne adni azt a barominagy edzői büszkeséget, ami lassan most már meghülyíti Josét.