Egy topik, ahol nem sablonos beszólások, hanem komoly elemzések zajlanak!
-
Üdvözlet!
Rég jártam erre, a VB láz mellett nehéz nyugodt perceket találni egy értékelésre, de most, éber reggelen, újra megpróbálkozunk vele.
Holland-Spanyol döntő tehát.
Az erőviszonyokról…
Hollandia egyértelműen az elmúlt 10-20 év egyik legjobbja, Spanyolország viszont az elmúlt 2-3 év egyértelműen legjobb csapata.
A spanyolok gyakorlatilag hibátlanul, könnyedén, az ellenfelek többségét kiszórva játszanak az utóbbi időben, és a VB-n, ha volt is egykét nyögvenyelős meccsük, számomra nem kérdés, hogy rettenetesen erős csapat, akik fantasztikus focira képesek.
A hollandok brillíroztak két éve is, sőt, az előtt is, óriási focit játszottak, agresszívan, lelkesen mentek előre folyamatosan, és valami nagy pechel,(portugálok) vagy nagy meglepetéssel (oroszok) kizúgtak az aktuális tornáról.
Itt véleményem szerint más a helyzet.A hollandok visszakapcsoltak pár sebességfokozatot, nem erőltetik magukat halálra, vánszorognak előre, és valahogy mindig találnak egy gólt. A múlté már az a fenenagy lelkesedés, az a fenenagy foci. Ami pedig a legnagyobb mértékben eltér az eddigi válogatottaktól, hogy még mákjuk is van. Nem is tudom, hogy láttam-e valaha ennyire gyengén játszani az Oranjét, de ennyire eredményesen.
Esélyekről…
Azt gondolom, hogy a fogadóirodáknak a hollandokra jóval-jóval kisebb szorzót kéne adni, mivel toronymagas esélyesei a találkozónak. A legnagyobb erősségük elsősorban most az a plusz mázli, amivel a többi csapat nem rendelkezik. Ha leszedik őket a pályáról, akkor mázlijuk van, ez pedig a mai fociban már elengedhetetlen. (lásd, Brazilok elleni meccs..)
A Spanyolok összességében sokkalta megérdemeltebben jutottak a döntőbe, mint a hollandok, ez már elvesz nem is kicsit az esélyeikből. (foci igazságtalanság alapszabály)
Ráadásul sokkal-sokkal szebb, és szimpatikusabb focit játszanak, ami szintén az ő esélyeiket rontja. (macskaköröm)
A találkozó várható képéről…
Lehetséges, hogy valamelyik csapat teljesen borítja majd a képet, és valami egészen váratlan történik, (szédületes holland kezdés, gyors holland gól, lagymatag spanyol játék, etc…) de alapvetően kiszámítható a döntő menete.
A Spanyolok vélhetően megnyomják majd az elejét, próbálják nyomás alá keríteni a hollandokat, és jó eséllyel gólt is szereznek majd egy korai periódusban. Ha nem így történik, akkor a nyomás jó eséllyel megmarad majd a meccs további részére is, és nem hiszem, hogy a hollandok képesek lesznek többet birtokolni a labdát.
A hollandoknak két módja van, hogy megnyerjék a meccset, és szinte 100%ig biztos vagyok, hogy az egyik bekövetkezik-majd.
Az egyik, hogy a nagy nyomásból váratlanul kontrázva lőnek egyet, és onnantól kezdve játszatják a kedvenc kontrázgatós játékukat.
A másik, ami szintén valószínű, hogy a brazil meccshez hasonlóan, egy kapott gól után valamelyik spanyol öngólt lő, aztán esetleg a kapus seggbebikázza Kuytot, akiről aztán a hálóba gurul a labda.
És az a vicc, hogy ez nem vicc.
Tippem tehát.
Mindenképpen holland győzelmet várok, 1:0, 2:0, vagy esetleg 2:1.