• kvp
    #13
    Az imax polarszuros. Ha valaki elmegy egy imax moziba, akkor a telefonja lcd-jenek polarszurojehez kepest (ha lcd-s a telefon) megnezheti a szemuvegek lencseinek polaritasat. Ez a negy polarszuro miatt (ketto a vetitokben, ketto a szemeink elott) 25%-os fenyerot ad a normal vetitesi teljesitmenyhez kepest, viszont nem villog. A villogo szemuvegek farasztoak es elektronikat igenyelnek, viszont 50%-os fenyerot biztositanak. A parallax barrier-es (szemuveg nelkuli) 3D-s technologia pedig teljes fenyerot ad, villogas nelkul, de csak kis terszogben lathato a 3D-s hatas. (kb. 15-20 fok) En ez utobbit kedvelem, mert ez az egyetlen ami mellett lehet dolgozni. (tehat pl. papirrol vagy masik kijelzorol olvasni, jegyzetelni) Sajnos tv meretben nem nagyon gyartanak ilyen kijelzoket, a legnagyobb is csak egy 20 inch-es lcd monitor, de foleg laptopokba kerul be, mert pl. egy epitomernoknek a helyszinen kell a 3D es a vedosisak melle nem rakhat fel meg egy rendes ket kijelzos 3D-s sisakot is. Ez utobbi a legjobb, mert kepes kovetni a fejmozgast is, ami real time 3D-s modell megjelenitesenel lehetove teszi hogy szabadon forgassuk a kamerat. A 3D-s kijelzos szemuveg egyetlen hatranya, hogy csak egy ember tudja hasznalni. Ezert lenne jo a kis latoszogu, de szemuvegmentes 3D-s tv.

    "A valosagban ha tavolra nezel, akkor tavolra is kell fokuszalni. A jelenlegi 3D technologiaknal pedig mindig a kepernyo sikjara."

    Idealis esetben a kepernyo sikjahoz kalibraltak a 3D-s felvetelnel a kamerak alappontjat, igy nem terheli a szemet. Mondjuk ezt Cameron kivetelevel senki nem teszi meg, mert igy alacsonyabb lesz a 3D-s melyseg es a targyak elessege is csak egy adott sikban 100%-os. A kozelebbi es tavolabbi targyak eletlenebbek, igy a szem nem is tud rendesen atfokuszalni rajuk.