Az az érdekes, hoyg az IMAX technológiáról nem találtam sehol egyértelmű működési leírást. Valahol azt írták, hogy az IMAX is shutteres szemüvegeket alkalmaz, a hivatalos honlapján azt írják, hogy különbözően polarizált szemüvegek biztosítják a két kép szétválasztását. Ilyen szín hullámhossz eltolást viszont még nem olvastam, ilyen információt merre találtál?
Szerintem amúgy ez a fokusztávolság és valódi távolság sem annyira bántó (nyilván valamennyire az is), de pl. a cikkben is inkább arról van szó, hogy egyszerűen sok ember nincs hozzászokva az ilyenfajta látványhoz, pl. aki már ült jópárszor hullámvasúton, vagy extrém sportokat művel, az szinte 100% hogy nem lesz rosszul. Rokonaim nemrég beszámoltak IMAX-es élményeikről, egyikük teljesen végig élvezte, másik a film első felében szédelgett de aztán ő is megszokta.
Nyilván ott méginkább közrejátszik a monumentális kivetítő.
Ezek a problémák amúgy nem csak 3D-nél jelentkezhetnek. Pl. nekem csak egy egyszerű 26"-os hdtv-m van, én soha nem éreztem semmi furcsa mellékhatást, anyám meg majdhogynem rosszul lett, mikor egy extrémsportos hd videót mutattam.