• kvp
    #16
    "az x64 nincs az AMD kezében, mer odaadta az intelnek."

    Az x86-32 az intel kezeben van, amit licenszel az amd-nek. Az x86-64 az amd kezeben van amit licenszel az intel nek. Ezt hivjak patt helyzetnek. Az nvidia az egyetlen aki egyik feltol sem kapott licenszt.

    "Az Intel nem a SOI proccesst használja, mert nem tudott tovább menni vele, az AMD igen...."

    Ugyanazon a gyartosoron lehet mindket technologival gyartani, csak az alapanyag mas. Az intel az olcsobb sima sziliciumot valasztotta, mig az amd a dragabb, de magasabb orajelet lehetove tevo soi alapot. Ez a dontes csak ket dolgot jelent: a) az intel olcsobban gyart, nagyobb a haszna vagy alacsonyabbak az arai b) az intel eseten bonyolultabb microarchitektura kell, hogy azonos teljesitmenyt erjenek el alacsonyabb orajelen (ez sikerul is nekik)

    Ha az intel is atallna soi-ra, akkor egyreszt 20%-al dragabb lenne minden cuccuk, masreszt meg nagyobb lenne a teljesitmeny elonyuk az amd-hez kepest. Szerintem ezzel raernek akkor ha mar mas modszer nincs a sebesseg novelesere. A core csaladban viszont fejlesztes nelkul is van meg olyan 30-40% tartalek, csak a pipe-ok es az alu-k atkonfiguralasaval, amire mar van kidolgozott utitervuk.