• kvp
    #58
    "Milyen 50%-os? Kezdjük ott, hogy alapvetően egy % számmal büdös élétben nem definiálsz semmit."

    Az amerikai raketavedelmi pajzs mar telepitett resze idaig a tesztek soran 50%-os sikerrel semmisitette meg a ballisztikus raketakat. A lapos roppalya viszont a robotrepulogepek es nem a ballsztikus raketak sajatossaga, de en nem azokrol beszeltem.

    "Semmi értelme annak, hogy felküldesz egy valamit amit:
    - Le lehet lőni.
    - A pályája tökéletesen ismert.
    - És a visszatérés és célzást meg kell oldani. Gravitációsan nem lehet leoldani, rakéta kell. Akkor meg belső térbe minek teszed a cuccot?
    - Embert mindek küldenél fel?"

    Egy ertelme van, meghozza az, hogy az illeto allamrol tujdak, hogy megteheti, de nem tudjak hogy meg is tette-e. Ez volt anno a csillaghaborus otlet, amikor a szovjetek azt hittek az amerikaiak epitik az urfegyvereket, mig valojaban a jenkik joletre koltottek a penzt. A szovjetek meg a hadiiparba, hogy utolerjek a jenkiket, akik valojaban nem is indultak a versenyen. Ez Regan es par hollywood-i iro otlete volt, de bevalt, mert a szovjetek csodbe mentek a nemletezo versenybe. Most kinaval megy egy hasonlo verseny, nekik is van egy hasonlo ursiklo prototipusuk.

    Az amerikai siklo erdeti felhasznalasa pedig szemely es teherszallitas volt az iss-re, csak idokozben a nasa-nal elfogyott a tamogatas, a legieronek pedig meg volt egy kis penze.

    Egyebkent az ilyen siklo pont akkor jo, ha be is akarnak vetni valamit, de ugy, hogy ne legyen tul sok nyoma. Felviszi a siklo a toltetet, egy kis fekezo raketaval kobminalt minimuholddal egyutt. Kirakja az urbe, ahol az palyara all, a siklo meg visszajon. Ha be akarjak vetni a toltetet, akkor a fekezoraketakkal kimozditjak a tarolo palyarol es celzottan a celterulet folott leptetik be a legkorbe. Ha van rajta hopajzs (az ugyanis kell), akkor tetszoleges magassagban robbanthato a celterulet folott, ugy, hogy mivel nem tartozott hozza raketa, ezert se az inditasat, se a fegyvert beveto orszagot, se a viszateres megkezdeset nem lehet detektalni. Mivel nem kell hozza gyorsito fokozat, ezert egy kisebb urszemet kepeben csak maga a toltet ter vissza, ami a legtobb radar szamara is lenyegtelen targynak minosul, de a kis meret miatt tobbnyire nem is kovetheto rendesen. Igy barhova el lehet juttatni egy atombombat, ugy hogy nem derul ki, hogy ki volt a tamado. Nem elegans, de hatekony es mar maga a kepesseg meglete eleg az elrettenteshez, meg telepiteni sem kell, hiszen epp az a lenyeg, hogy nem tudhato, hogy telepitve van-e vagy sem.