Komolytalan#38
"1. Mielott megveszel vmit, jo ha kiprobalod. Erre is jo a letoltes."
Ha én venni akarok egy Pick Szalámit, akkor nem feltétlenül tudom előtte kipróbálni. Ha éppen akciójuk van, és van belőle "demó verzió" (kóstoló asztal), akkor ki tudom, ha nem akkor vagy megveszem, vagy nem. Semmiképpen sem tehetem meg azt, hogy leakasztok egy rudat, előveszem a bicskát, lekanyarítok egy darabot, és ha ízlik megveszem, ha nem nem. Vagyis ha neked olyan szoftver kell, amit ki lehet próbálni, akkor messze kerüld el azokat, amiknek nincs demó verziójuk. És semmiképpen se warezold le őket.
"2. Ha ugysem vennel meg vmit, mert annyit nem er meg neked vagy telleg nem tudod kifizetni, akkor nem keletkezik kar a letolteseddel."
Ez persze nem igaz. Ha neked egy játék nem ér meg 20eFt-t, akkor ne játssz vele. Mert ha játék helyett unatkozol, akkor kell keresned valami alternatív időtöltést, és vagy elmész moziba, vagy veszel 1eFt-ért a játék 3-al ezelőtti részét. Vagyis lehet hogy 20eFt-t nem költöttél volna játékra, de 1eFt-t igen, egy régi verzióra.
Ha neked egy olyan szoftver amivel pénzt keresel nem ér meg mondjuk 1.5MFt-t, mert te csak a szomszéd boltosnak csinálnál mondjuk raktár nyilvántartót benne 3 karton túrórudiért, akkor ne warezold le a programot, és ne dolgozz vele olcsón, ne szerezz így versenyelőnyt azokkal szemben, akik tisztességesen akarnak megélni szoftverfejlesztésből. És ne egyél túrórudit, vagy ha mindenképpen enni akarsz, akkor inkább segíts a szomszéd boltos bácsinak árut pakolni. Mivel így kénytelen lesz tőlem reális áron megvenni a jogtiszta termékekkel fejlesztett szoftvert. Vagy ha az drága neki, akkor használjon továbbra is kockás füzetet, és ne szerezzen abból versenyelőnyt magának, hogy lopott szoftverrel könyvel azzal a tehetségesebb boltossal szemben, aki ki tudja köhögni a fejlesztés árát.