• kvp
    "Még nem hallottam olyat, hogy vulkánkitörés miatt egy fél kontinens repülőjáratait leállították volna! Pedig pár év és 60 leszek."

Ket evszazada tort ki utoljara es akkoriban meg nem sokan repultek.

"Mega-giga vulkánkitörések pedig voltak: St Helens, Pinatubo, stb."

A st helen eseten a port delkeletre, befele fujta a szel, abban az iranyban nincs se repter se nagyon telepules sem. A repulok meg korbementek, keletre es delre, mert a legifolyosok arra vannak. A pinatubo eseten a tenger fele ment a por, ahol semmi sincs. Az izlandi vulkan eseten pechunk volt, mert pont europa fole hozta a szel a hamut. Ez viszonylag ritka, foleg hogy ilyen legyen egy kitores. Sok vulkan (hawaii) inkabb lavat, mint hamut kopkod, sot bonusz keppen izlandon meg rengeteg ho es jeg is van, ami a melegtol eparologva meg segit is a hamunak.

A lezaras szerintem tulreagalas volt, persze a szelvedok kopnak a hamutol, a sugarhajtomuveket meg repules utan pucolni kell, de a legcsavaros dugattyus gepeket nem kellett volna letiltani, mert azok egyresz tul alacsonyan es tul lassan repulnek ahhoz, hogy veszelyben legyenek, tovabba egy dugattyus gep legszuroit semmibe nem kerul leszallas utan suritett levegovel kifujni. A sugarhajtomuveket kicsit dragabb tisztitani, de lehet, hogy meg ugy is megerne a legitarsasagoknak, hogy par ut utan (tehat par naponta) hajtomucseret kellene vegezniuk. Azert ugy nez ki, hogy hetfore minden rendben lesz.

En pedig vonattal mentem (railjettel, harmadosztalyon). Amugy is vonattal jarok ha tehetem, mert szeretek vonatozni. Ha vegre megepulne a teljes nagysebessegu halozat Pestig, akkor Londonbol par ora alatt Pesten lehetne lenni, egy repulojegy aranak a toredekeert. Mindenesetre ugy nez ki, hogy Pozsonyig es Pragaig megepitik.