• nnyiti
    #82
    Hát nem tudom veled megértetni magam, nem értem én magyarázom ennyire rosszul? Senki más nem érti amit kérdezek?

    Vegyük akkor kicsit lassabban:
    -van egy pici leded. Kint vagyunk az űrben, nincs semmilyen zavaró közted és a led között. A led tőled 6millió kilóméterre van. Látod a ledet? Nem. Az intenzitása ugyan annyi, mégsem látod a nagy távolság miatt. Eddig remélem egyetértünk.

    Most bonyolítunk:
    -2 led van. Ugyanolyan erősek. Mérjük a fény "láthatóságát" (ezt neveztem eddig fényességnek) annak mértékében, mennyire szűkül össze a pupillád a fény hatására. Ha egy led 1 méterre van a szemedtől, az legyen 1 egység. Abból a tapasztalatból kiindulva, h a távolabb lévő fény kevésbé érzékelhető, egy két méterre lévő lednek kisebb lesz a láthatósága 1 egységnél. tegyük fel legyen 0,98, ha megengedsz nekem egy becslést. Tehát két led, ha egymás mellett van egy méterre a szemedtől akkor 2 egység a láthatósága, de ha az egyik led hátrébb van 1 méterrel, akkor a szemedbe érkező fény érzékelhetősége csak 1,98. Na ez a következő check point. Ha ezzel is egyetértünk akkor továbbmehetünk.

    Vegyük be a paradoxont:
    -Ez ha jól értelmeztem, azt állítja a paradoxon, h azért nem létezhet végtelen csillag mert az egymás mögött lévő csillagok fénye annyira felerősítené egymást, h tiszta fényesség lenne minden. Check?
    -Most lássuk be h vannak a szemnek érzékelési korlátai, legyen ez a példában lévő led, ha egy kilométer távolságba van a szemtől, akkor már nem érzékelhető. Egységben mondva 0 hatással van a szemre, nincs hatással a pupillára, nem érkezik inger az agyba stb. Nem azt mondom h nincs fény, csak azt h nem látom. Na ha ezt megértetted és elfogattad akkor mehetünk tovább.

    -Az állítás szerint (ha jól értem) ha végtelen led van egyás mögött, akkor tiszta fényesség kellene legyen.

    -Végezzünk elméletben egy mérést. Tegyük fel h elvégeztük a mérést minden egyes méteren h külön külön mennyire van hatással a pupillára a fényforrás, és azt kaptuk h : 1méteren nyilván 1 egység 2m=0,98 3m=0,95 4m=0,91 ... 1000m=0 Remélem nem nehéz elképzelni, h elméletben végeztünk egy mérést.

    Most jön a lényeg:
    -fogunk ledeket, és egymás mögé helyezzük méterenként. Előzőleg tisztáztuk h ha egy led 1m-re van 1 egységnyire hat ránk, ha 2m-re van 0,98-nyira, és ha egymás mögött vannak 1 és 2 méterre akkor ezeket a számokat össze kell adjuk, és annyira lesz hatással a szemünkre, tehát 1,98 egységnyire. Namost nem 2őt, hanem 1000 db ledet helyezünk egymás mögé, és az elvégzett kisérletekben a számokat összeadjuk (1+,098+0,95+0,91...) kijön egy szám, legyen mondjuk 453,65. Ez azt jelenti, h 1000 db led ha méterenként egymás mögött van, olyan hatással van a pupillára, mintha az első ledet helyettesítenénk egy 453,65-ször erősebb leddel. Ez így elvileg eddig stimmelnie kéne.
    És most jön az apropó! Ha 1001 ledet teszek egymás mögé méterenként, akkor az 1001-edig led érzékelhetősége már nem adódik hozzá, a pupillánk nem fog változni attól h beraktuk az 1001-ediket, mert már olyan messze van h egyedül lenne akkor se látszana! Ugyanígy az 1002-edik, 1003-adik ésígy végtelenségig...
    Hiába létezik külömbség a fényerősség intenzitásában, ha 1000 vagy 1001 ledet rakunk egymás mögé, a szem ezt már nem fogja érezni. Az 1000 és az 1233242134 db led között se fog tudni fényintenzitásban különbséget érzékelni a pupilla.

    Fuh... ezt már komolyan halál részletesen leírtam, ha ebből nem érted, feladom...