• nnyiti
    #74
    Direkt idézőjelbe tettem, tudtam h azért is bele fogsz kötni. Nem vész el, csak átalakul, ahogy szokták mondani. Teljesen mindegy miért: a szétszóródás mértéke miatt, más testek takarása miatt stb. a lényeg h egy idő után nem lesz érzékelhető bizonyos technikai fejlettség mellett sem. Tehát van X csillag ami akkora messziségben van h szabad szemmel nem látható, de 1.0távcsővel igen. Ha szabad szemmel nézek fel az égre, akárhogy is nézem, nem fogom érzékelni az X csillagot - tehát az égboltnak az a pontja szabad szemmel sötét. Van Y csillag ami meg csak 2.0távcsővel látható. 1.0távcsővel már az égen sokkal több csillag látszik, de a technikai tökéletlenség miatt Y csillag helyén akkor is csak sötétséget látunk.
    Most tegyük fel h van egy végtelen nagy felbontásba nagyító távcsövünk. Mit láthatunk:
    1: mindenhol fényesség van - ebben az esetben nincs bizonyítva h végtelen v vége e a csillagok száma, mivel mindenhol fényesség van ha belenézünk a végtelenül nagyító távcsőbe, tehát nem láthajuk, h a látszódó csillagok mögött van e csillag.
    2: nincs mindenhol csillag - szintén nincs bizonyítva, h végtelen v véges csillag létezik e, mivel ránézünk egy pontra, ami fényes, és amögött lehet végtelen sok csillag. Az egymás mögött lévő csillagok fénye valóban összeadódik, de nem a végtelen nagy fényességhez konvergál ez sima matematika:
    van egy csillag amit látunk, legyen a fényessége 1. mögötte van egy csillag, mivel távolság van köztük, nem a teljes fényesség adódik hozzá, hanem a távolságtól függően kevesebb, a lényeg h kevesebb. Legyen mondjuk 0,1. Tehát az első csillag fényessége úgy h mögötte van a másik, összesen 1,1 es fényességgel világít. tegyük fel h a hátsó csillag mögött is van egy csillag, a távolság miatt viszont még az előzőnél is kevésbé kell hozzáadódjon, legyen 0,01. Tehát ha van egy csillag, ami mögött van egy csillag és amögött is van egy 1,11 lesz a fényessége a földről nézve! folytassuk a sorozatot, és egy egyszerű matematikai bizonyítással láthatjuk h a sorozat NEM a végtelenbe konvergál, tehát NEM BORÍTJA BE AZ EGET A FÉNYESSÉG attól h végtelen csillag van mögötte

    Ergo senem bizonyítéka, senem cáfolata a Olbers paradoxon annak h végtelen sok csillag van e vagy véges. Ezért nem értem ez miért paradoxon...