Irasidus#68
Ezek szerint nem árulod el mit értesz modell alatt csak használod a szót. A hipotézis nem modell.
"Arra gondoltam hogy a standard gyertyák abszolult fényessége állandó. Ez egy feltételezés. (Akkor is ha szőrszálhasogatásnak tűnik.) Ettől kezdve az összes "standard gyertyák állandó abszolult fényességén" alapuló következtetés az előbb említett feltételezésen alapszik.
Mielőtt félreértenél nem mondom hogy a standard gyertyák abszolult fényessége nem állandó."
Ezt illenék alátámasztani is. Egyébként távolságot nem csak így lehet mérni. (standard gyertya, geometrikus módszerek, és: )
A Hubble-törvény. A jelenleg ismert legnagyobb hatótávolságú módszer. Azon a megfigyelési tényen alapul, hogy a Világegyetem tágulása miatt a tőlünk egyre messzebb lévő galaxisok egyre nagyobb sebességgel távolodnak tőlünk. Ez a távolodás a Doppler-hatáson keresztül a galaxis fényének vörösödéseként jelentkezik, ami mérhető például a galaxis színképvonalainak az eltolódásából. A vörösödés mértéke (vagy a távolodás sebessége) a Hubble-törvény szerint arányos a galaxis távolságával, az arányossági tényező a Hubble-állandó.
Itt amint látod szó sincs standard gyertyákról.
"A wikipédiát meg azért idézgetem, mert jelen esetben igaza van."
wiki: "A fényesség független a távolságtól"
Ha akarom igaz, ha akarom nem. A meghatározás pontatlan.
Pont te okítottál ki hogy van látszólagos és abszolúlt fényesség. Tehát helyesen:
Az ABSZOLÚLT fényesség független a távolságtól, a LÁTSZÓLAGOS fényesség nem."
Ezzel nem tudom mit szerettél volna mondani de még mindig áll amit az előbb mondtam, rendere elfelejted az energiamegmaradás törvényét, és azt a tényt hogy a csillagok fénye összeadódhat. Lásd Tejút, Androméda galxis stb.
pl.: (ismereterjesztő formában, ha jól tudsz angolul akkor nehezebb, ás frissebb anyagot is belinkelhetek).: elte
"Nem azt mondtam hogy a homogén világegyetemet az Olbers paradoxon miadt feltételezik, hanem azt hogy az Olbers paradoxonban a világegyetemet homogénnek feltételezik. (Remélem érezhető a kettő között a különbség.) És nem csak térben feltételezik homogénnak hanem időben is!"
Ok, kicsoda?
"A világegyetemet térben homogénnek feltételezni az egy dolog. De mond már el hogy időben miért is kellene homogénnek tartani a világegyetemet?"
Már elkezdtem írni, egy kis türelem, válaszolok erre is - csak ez hosszabb lesz.