A 'láthatósági / álcázási rendszer' magyarázataLegfrissebb MM táblázat Képfeltöltés ittReplay feltöltés ittOnline Tech-Tree Virtuális pénisz mérő (EFF/WN7)Serious Threat StreamMr Scheff Stream[FAQ - GYIK avagy Gyakran Ismételt Kérdések]Individuális missziók listája TeamSpeak: pointer4.no-ip.org, jelszó nincs
-
davidbog #383219 Nem tudom pontosan melyikre gondolsz, mert kimondottan ilyen nincs.
Lehet a lágy sapkás lövedék ami ugye az APC és az APCBC. De ezeken csak sapka van, nem pedig köpeny. Szóval szerintem nem ez hanem inkább az APCR.
Mert aminél lágy köpenyt használtak az az APCR. De azt általában keményfém magvas lővedéknek szokták hívni, nem lágy köpenyesnek. Ebben van egy nagy keménységű mag ami valamilyen kemény fém, többnyire volframkarbid. A penetrátorok átmérője 30-50 mm és a hosszuk 150-200 mm. Ezt burkolja be részben vagy teljesen a köpeny. A lövegcső elhagyása után a köpeny rajta marad a lövedéken. Amikor a lövedék becsapódik a páncélzatba és lepattan akkor a köpeny vagy rajta marad a magon vagy leszakad róla, mindegy is mert nem történik penetráció. Ha penetráció van akkor a penetrátor üt egy lyukat és behatol a páncélzaton, ami alatt a köpeny leszakad a magról és felgyűrődik a páncélzaton. A köpenynek a penetrációban semmi szerepe nincs. A feladata, hogy kitöltse a helyet mondjuk a 90 mm átmérőjű cső és a 40 mm átmérőjű penetrátor (mag) között és megvezesse a lövedéket a huzagoláson.
Az APDS majdnem ugyanez, csak ott a cső elhagyása után leszakad a köpeny. Ami azért jó, mert a köpeny a lövegcső elhagyása után már csak plusz teher és a nagyobb felület miatt plusz légellenállás, tehát csak lassítja a lövedéket amitől kisebb lesz az átütése. Ezért a '40-es évek végére az APCR-t már nem nagyon terveztek új löveghez, már a leváló köpenyes APDS lett a standard. A leváló köpenynek viszont hátránya is lehet az APCR-el szemben, mert ha rosszul van megtervezve, akkor a köpeny leválásakor az nagyon módosítja a penetrátor röppályáján és emiatt a penetrátor pontatlan lesz. Erre jó példa a brit 17 pdr-es APDS volt.
Az átütésükről és a lepattanásukról korábban írtam.