A 'láthatósági / álcázási rendszer' magyarázataLegfrissebb MM táblázat Képfeltöltés ittReplay feltöltés ittOnline Tech-Tree Virtuális pénisz mérő (EFF/WN7)Serious Threat StreamMr Scheff Stream[FAQ - GYIK avagy Gyakran Ismételt Kérdések]Individuális missziók listája TeamSpeak: pointer4.no-ip.org, jelszó nincs
-
davidbog #22803 Hát igen, mi is úgy tanultuk a keményfém golyókat. Mondjuk mutatni még sehol nem tudtak. Én kételkedek abban, hogy a '30-'40-es években volt ilyen mérőgolyó. Még csak akkoriban kezdtek elterjedni a keményfém forgácsoló szerszámok.
Különben is minek keményfém golyó amikor ott a Vickers- meg a Rockwell-féle keménységmérési eljárás? Mindegyik régi már a 30-as években is ismerték őket. Nem értem miért erőltették a Brinellt.
Úgy tudom a KT páncélzatában kevesebb volt a mangán. De vanádium több volt benn, az meg többek között ridegít is.
A kubinkai teszt kiértékelésében két olyan pont ami a páncélzattal foglalkozik:
"Armor quality was lower than on Tiger I and Panther, after 3-4 direct hits there was significant damage and fragmentation but no penetration; welding was of poor quality" illetve:
"The armor-piercing shells of anti-tank guns BS-3 (100mm) and A-19 (122mm) can penetrate the front armor plate of the turret from 1000 to 1500m."
A második nem valami pontos megfogalmazás. A 100 mm BS-3 ágyú legjobb lőszerrel 185 mm/1000 méter és 161 mm/1500 méter átütéssel rendelkezett. Míg a 122 mm-es ágyú esetén ezek az értékek 162 mm/1000 méter és 144 mm/1500 méter. Tehát talán az 1000 méteres adat a 122 mm-esre, míg az 1500 méteres adat a 100 mm-esre vonatkozhat. Ha jó az eszmefuttatásom, akkor egyiknek se szabadott volna átütnie. Persze az orosz ágyúk átütése nyilván az orosz páncélzatra vonatkozik. De a '43-as német még páncél jobb volt mint az orosz. A korai Párducok páncélzatát a gyakorlatban kisebb távolságról vitte át a 122 mm-es mint azt kalkulálták az orosz páncélzat alapján (megpróbálom megkeresni mennyivel is, talán sikerül). Ez alapján a későbbi német páncél (például a KT-é és a kései Párducoké) gyengébb minőségű lehetett mint a '43-as, amit a Tigereknél és korai Párducoknál alkalmaztak.
Az idézetek az achtungpanzer.com-ról származik, de valahol fellelhető a battlefield.ru-n is.