banner
A 'láthatósági / álcázási rendszer' magyarázataLegfrissebb MM táblázat Képfeltöltés ittReplay feltöltés ittOnline Tech-Tree Virtuális pénisz mérő (EFF/WN7)Serious Threat StreamMr Scheff Stream[FAQ - GYIK avagy Gyakran Ismételt Kérdések]Individuális missziók listája TeamSpeak: pointer4.no-ip.org, jelszó nincs

• [NST]Cifu
    Én például nem értem, miért rajong sok szerző a KV-szériáért.

Mondjuk lehet némi köze ahhoz, hogy 1941-ben a KV-1 volt valószínűleg a világ legjobb harckocsija? :)

Merthogy a KV-2-őt nem ütötték át a PzIII-asok és korai PzIV-esek, bezzeg annak a 152 milis ágyúja...ja. Igen. Csak épp a KV-2 egy lassú tetű, úgy mozog mint egy döglött lajhár, eltúlzott minden tekintetben, a tornya baromi nagy, és nagy célpontot nyújt. Ugyancsak egy elcseszett konstrukciónak tartom, aminek csak a vastag páncélzata és erős fegyvere volt a viszonylag jó.

Azért ezt nem értem. A KT a világ legjobb harckocsija volt a maga idejében (én akkor is a Panther Aus. G. és Aus. F mellé tenném ezt a kijelentést), de a KV-2, amely a maga idejében ugyanazt tudta, mint a KT, meg emiatt leszólandó?

A német "párti" weboldalakon hosszasan lehet olvasgatni a nagyszerű német parancsnokok sikeres akcióiról, sokszor a túlerő ellenében elért nagy győzelmeikről. Wittmant sehol sem lehet kihagyni, a Viller-Bocage-i harcérintkezést pláne.

A szovjet "párti" weboldalakon ugyanez pepitában, csak a KV-1, KV-2, T-34, JSz harckocsiparancsnokok sikereiről lehet tájékozódni. Annyi előnye persze van ezeknek az oldalaknak, hogy Wittman-ról biztos többen hallottak, mint mondjuk Kolobanov-ról (akinek a KV-1-esén 135 találatot számoltak össze, és ebből egy sem ütötte át a páncélzatot), és kevés "nyugati" oldalon emlékeznek meg arról, hogy egyetlen KV-2 hogy tartóztatta fel a teljes 6. Panzer Hadtestet 1941 június 23.-24.-én.

Mindkettőnél igaz, hogy a "másik" oldalt általában csak szegről-végről veszik át, és ritkán ismerik el az érdemeiket (ahogy a "nyugati" oldalak a 88mm-es L/71-es páncélátütéséről áradoznak, az orosz oldalak a JSz 122mm-es ágyújáról)...

Valahol a kettő közötti arany középutat kellene már csak megtalálni... :)