Trófeák kezelése a-z(s) ig
-
Jelen pillanatban arról érdeklődnék hogy egy elrothasztott állati fej. (koponya)- ában meddig tartósak meddig maradnak meg az esetleges vírusok/ baktériumok( pl veszettség, AIDS, pestis,malária kergemarhakór, madárinfluenza stb)
Függően a körülményektől (tárolás, nedvesség, stb.) akár évtizedekig, sőt talán évszázadokig is, ha jól tudom. Az Apollo-12 holdutazásnál a korábban odaküldött Surveyor-3 holdszonda pár darabját visszahozták a Holdról, és a Földi ellenőrzésekkor kiderült, hogy az optikai részben élő baktériumokat találtak, amelyek túlélték a 3 éven át tartó kozmikus sugárzást, a légüres teret, a drasztikusan ingadozó (akár -200 fokos) hőmérsékletet. Emiatt is veszik szigorúan a műholdak és szondák sterilizálását, hiszen egy ilyen eszköz akár el is viheti az "utasait" (baktériumok, vírusok) egy másik égitestre...
illetve ezek kifőzzéssel 100 % ban eltávolíthatóak e illetve a kifőzésnek/sterilizálásnak mi a helyes eljárása/ módja?,
A vadtrófeákat hidrogénperoxidos kezeléssel készítik ha jól tudom, legalábbis errefelé. Annyira nem bonyolult, de a hidrogénperoxid tulajdonságai miatt én azért némi óvatosságot javasolnék (ne lakásban)...
Az eljárás amúgy friss trófeánál:
1.: A bőr és egyebek lefőzése, a különféle "felesleg" eltávolítása, agyvelő, orrhártya, stb. kipiszkálása, ez talán a legpiszkosabb része.
2.: Elsődleges megtisztítás, lehetőleg forróvizes magasnyomású mosóval.
3.: Zsírtalanítás, ultrás, flóraszeptes, stb. forró vízben.
4.: Hidrogénperoxidos oldatban áztatni pár napig és/vagy ecsetelni, napjában kétszer átkenni (ki hogy szokta). A hidrogénperoxidos áztatás alacsony (3-5%-os) oldat, az ecsetelés 30-34%-os hidrogénperoxiddal. Ettől lesz szép fehér a csont.