Trófeák kezelése a-z(s) ig
  • [NST]Cifu
    Mindig imádom azokat, akik úgy tudnak tele szájjal fikázni, hogy közben a témával kapcsolatos alapvető információknak sincsenek a birtokában. :)

Az olyan dolgoknak, mint a vadgazdálkodás, a vadkár fogalma is feltehetően ismeretlen számukra, illetve a vadásztársaságok kötelezettségei. Esetleg kezdetnek elgondolkozhatna azon, hogy az ember mennyire beavatkozott a vadvilágba már ott, mikor hatalmas szántóterületeket hozott létre, és a vad (minő meglepő) rájött, hogy a fenéért turkálja az erdő mélyén a földet, ha amerre ellát, sok-sok hektáros területen ott a jól rejtő és bőséges táplálékot nyújtó kukorica, napraforgó, és egyéb, az ember által termesztett növény. Ez pedig mennyire befolyásolja az ökoszisztémát (pedig általános iskolás tananyag emlékeim szerint biológiából, hogy bőséges táplálék -> nagyobb szaporulat), vagy a nagyragadozók (amik szintén az ökoszisztéma részei) irtása az állattenyészet védelmében. Az közlekedési utak által lezárt területek hatásairól már nem is beszélve (tudok olyan területről, ahol az egyik évben több őzet ütöttek el közúton, mint amennyit lelőttek a terület vadgazdái...). Nem a vadászat avatkozott bele a legmélyebben az ökoszisztémába, sőt, a vadásznak épp az az elemi érdeke, hogy a területén a vadállomány stabil és egészséges legyen.

A többit már hagyom is, annak a tipikus esete, amikor egy képről elkezd valaki fikázni egy autót, a másik fele, hogy offtopic...

Mariskaaa: ) azt ha 1 napig (szabad levegőn) 100 fokon úgymond forralom az 100% biztonsággal elpusztítja e a csont által feltételezhetően jelen lévő (vagy nem) mikrobiológia kártevőket?

100 fokon egy nap alatt szétfőzöd a csontot is, tehát ez nem a legjobb megoldás. Egy jó fél, max. egy órán át főzni bőven elég szerintem. Viszont 100%-osan így nem fogod eltávolítani a kórokozókat, igaz jó részüket azért kezeli.

a Zsírtalanítási folyamatnál milyen időintervallum az optimális valamint forró víz kb milyen hőmérsékletet jelenthet?

60-70 fokos víz nagyságrendileg, max. fél óra, de itt nem főzöd, hanem gyakorlatilag letakarítod, lemosod.

Egy lakkozási folyamat a fehérséget vajon milyen mértékben torzíthatja gondolom függ a lakktól és gyanúm szerint lezárja a csontestet. tehát a mikrobiológiai testek is elzáródnak(megkövülnek)úgymond.. ha egyáltalán vannak még bár remélem kizárt hogy igen .

Csonttrófeát nem igazán szokás lakkozni.

ok között ami az "ízléstelen" fogalmába tartozhat feltételes módban amikor egy Rókát kitömnek és groteszk módon vadászruhát adnak rá és puskát a kezébe( ami talán bizonyos körökben kimerítheti a művészet fogalmát is)

Szerintem inkább önirónia, bár én hasonlót nyúl trófeával láttam - "nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát". :)