• Macc
    Bocs ha hosszu, nem trollkodok, uh nyugodtan ignoralja aki arra var.

- Teljesen felesleges ez a ping-pong-ozas, egyreszt folyamatosan elbeszeltek egymas mellett, masreszt elsiklotok azok mellett a dolgok mellett amik valoban szamitanak.

- Sztem pc-t azert szerelnek sokan, mert nem kell hozza speci szerszam, kezugyesseg, sem tul sok gyakorlat. Teljesen modularis az egesz rendszer, csak egy csavarhuzo kell (meg annak a hasznalatanak a tudasa, ami azert keves embernek nem sajatja), es mehet. Termeszetesen az elmeleti tudasrol sem szabad megfeletkezni, ez ugye sokaknak megy itt a forumozok kozul, de nem vagyunk olyan sokan a felhasznalok osszessegehez kepest. Amikor pc*-m volt azt is ugy valogattam ossze, hogy lehetoleg egy (megbizhato neves) gyartotol amit lehetett, megbizhato gep is volt (sokat kellett rugdosnom a win-t de mindig en gyoztem). Tehat a markas PC annak a nem szuk retegnek az egyetlen valasztasa, aki nem akar/tud legozassal foglalkkozni, es megbizhatosagra van szuksege (tesco pc kiesett).

- A szerelos ellenpeldak ott santitanak, hogy rengetegen azert nem latnak hozza vizvezetek szereleshez, mert bonyolult, rengeteg draga szerszam kell (altalaban sokkal olcsobb szerelot hivni, mint beszerezni a kello szerszamokat, ez az anyagiassag szempontjabol fontos tenyezo), "piszkos" munka. Kinek van kedve bontani falat vesni, forrasztani, csovet hajlitani, majd vakolni, esetleg burkolni/festeni ezutan. A villanyszereles sokaknak eletveszelyes uzem (azert a laikusoknak itt nagy a rizikofaktor). Az autoszereleshez megtobb szerszam kell, idoigenyes, sokszor piszkos munka. Amihez meg csak egy csavarhuzo kell, azt sokan meg is csinaljak.

- En mar kb 7 eve kizarolag Mac-en dolgozom/elek, nem erzem magam se hulyenek (nem szerenytelensegbol irom ezt), sem iranyitottnak, sem (a rendszer altal) korlatozottnak. Amit irok az kizarolag az en sajat velemenyem, nem tekintem altalanossagnak, es nem akarom senkire se raeroltatni: nekem az OS X kenyelmesebb, a megoldasai kozelebb alnak a logikamhoz, eppen ezert sok korabban nem ismert funkciot konnyen megtalalok ha eppen szuksegem van ra, es ami a legfontosabb hogy 90%-kal kevesebb idot kell problemamegoldassal toltenem. Windows alatt nagyon sok kis approsag, meg nehany napi gyakorlatban elofordulo dolog bosszantott (XP-nel mondtam bucsut a win-nek). De ez mondom csak ram ervenyes, es ismerek csomo embert is pl akikrol nem tudnam elkepzelni, hogy OS X-et hasznaljanak (sokuk jo baratom, es semmi negativ erzelmet nem kelt ez bennem, nem ertem sokaknak mi ad okot erre a gyulolkodesre), egyszeruen mas gondolkodasmodjuk van (nem rosszabb v. jobb) es masok az igenyeik.

- Mac os / Win os - teljesen ertelmetlen beskatulyazni a felhasznalokat OS hasznalattol fuggoen. Mindket OS bir annyi felhasznaloval, melyen belul az embertipusok aranyai mar kozel megegyeznek. A Mac fanatikusoknak csupan a hangjuk nagyobb (Az Apple marketing hullamjat meglovagolva, kevesebb embernek tavolabbra jut a hangja). Win fanatikusbol sincsen kevesebb aranyaiban (sztem! nem vegeztem komolyabb kutatasokat).
    Az olyan megallipatasok tenykent valo kozlese, miszerint a Mac hulyeknek van, nem lehet belenyulni, stb., egyszeruen pletykaszintu szelektiv informacioszerzesre utalnak, vagy siman csak szurkalodas. Szamomra az OS X egyszerubb (semmikeppen nem butabb) nagyon konnyen hasznalhato, nem vonja el a figyelmemet a munkarol, sot inkabb sok funkciojaval segiti, egyszerusiti azt. Az hogy nem lehet a rendszerhez nyulni, az szinten nem igaz. Ki lehet belezni az egesz OS-t, kello ismerettel, sokmindent tudsz modositani (es ez az ismeret nem nagyobb egy hasonlo szintu win buheralasenal). De meg ha sima userkent hasznalod is a rendszert akkor sem vagy korlatozva mint ahogyan az korabban elhangzott. Amikor eloszor leultem wineskent az OS ele, en is ugy ereztem magam mint aki lebenult, mert hirtelen nem tudtam hova nyuljak, semmi nem volt ott ahol megszoktam, de felora mulva mar ez az erzes a felere csokkent. De nem gyozom ismetelni, ezzel en voltam igy, egyaltalan nem hiszem, hogy masnal is igy kellene tortennie. A ket rendszer fontosabb parametereiben megegyezik, de rengeteg reszletben elter, ami miatt teljesen mas a felhasznaloi elmeny (User experience forditasa, magyarul kicsit kifordithatoan hangzik).

- Ja, az arak. Ezen felesleges vitatkoznia barkinek is, minden annyiba kerul, amennyiert megveszik annyian, amennyi kielegiti a gyarto igenyet. Kesz. Ja, es USA-ban minden olcsobb. A hasonlitgatas egy bizonyos szinten OK (nem mondom hogy sok ertelme van (sztem nincs)), de azon tul mar nevetseges. Magambol kiindulva, amig pc*-ztem addig en raktam ossze a gepeimet, semmi bajom nem volt HW-rel (kiveve egyszer egy scanner, de a scanner volt szar meg a drivere). A Mac*-em bo duplaja volt arban, es a legutobbi mac-em is, sot az lehet siman volt 3x annyi is mint amennyibol a pc-s igenyemet ki tudtam volna elegiteni. De ezek mellett is azt mondom, hogy orulok neki. A fel eletemet a gep elott toltom, igy nem mindegy, hogy mennyire felel meg az igenyeimnek amit hasznalok. De, ez itt csak az en tapasztalatom, nem hiszem hogy ebbol altalanositanom kellene barmit is.

- Volt szo meg (ez mar csucs OFF), hogy MS meg Apple milyen programokat ir, es nem szandekom beszallni a haboruba, mivel keves MS szoftvert ismerek, de az Apple oldalan a Pages valoban nem perdonto:) De vannak olyan szoftverek is mint a Final Cut Pro, Motion, Logic Pro. Ezek a kategoriajukban eleg jok. Termeszetesen ezeket nem akarom osszehasonlitani eladasban a Office csomaggal peldaul, szoval nyilvan MS-nek nagyobb a szoftver biznisze.

- iPad: Amikor neztem a bejelenteset, es lattam, hogy OS X helyett egy iPhone OS van rajta bevallom elsapadtam, aztan vegigneztem az egesz musort, es meg akkor sem ertettem… Aztan egyszercsak rajottem, hogy OS X multitouch feluleten egyszeruen ertelmetlen lenne, az osszes ala irt alkalmazassal egyutt. Ezzel a sajat OS-sel viszont az alkalmazas fejlesztok kenytelenek lesznek erre optimalizalt (UI/kod) appokkal elorukkolni, es igy kifejlodhet vmi nagyon jo. Nincs multitask? Na es? ha olyan szintre fejlodik a felhasznaloi igeny akkor lesz. Ez most nyomkodni jo lesz:) En szivem szerint megvarnam mig OLED-del aruljak, de az Apple-t ismerve max akkor lesz igy, ha mar nem gyartjak az LCD-t. Igy megvarom mi sul ki az egeszbol, es milyen appok keszulnek ra. Mindenesetre a megjelenese tetszik, biztos vagyok benne hogy kellemes felhasznaloi elmenyt nyujt. Ja: Nekem, a sajat velemenyemet irom ugye, de ezt le se kellene irnom.

*tudom tudom a mac is pc! De, mint az - valljuk be - elegge elterjedt, a pc es mac roviditesek, egy nagyon egyszeru modja hogy kifejezzuk melyik rendszerre gondolunk, es ezt meg azok is jol tudjak (sztem) akik belekotnek. Szoval ha azt irom pc vagy mac, sztem mindenki rogton tudja mire gondolok.