• kvp
    #15
    Ha valaki ilyen urugrast szeretne akkor van ra olcsobb megoldas is. Egy kelloen eros, de ugyanakkor konnyu (szenszalas) vitorlazorepulo atalakithato a nasa mintajat kovetve elektromos motorokat es napelemeket hasznalo jarmuve. Ezzel el lehet erni a legkor meg legcsavaros jarmuvel jarhato felso hatarat, csak nagyon sok ido kell hozza. (es valoszinuleg utas sem fer el, tehat csak egy pilota mehet) Ebben a magassagban egy szilard hajtoanyagu raketat begyujtva fel lehet jutni az ur hataraig. A visszateres soran a Rutan fele adapiv kormanyzas nelkul a gep dugohuzoban fog zuhanni kb. az ut feleig, majd innen kell kihozni, ha a pilota meg nem ajult el. Mindez viszont osszehozhato a spaceship one aranak a toredekebol, csak a felfele ut lesz tobb napos, a lefeleut lesz nagyon veszelyes, ha nem robban fel a raketa meg felfele menet es nincs hely utasoknak sem. Viszont olcso es barki szamara elerheto, akinek van penze egy konnyuszerkezetes vitorlazora es kepes azt vezetni is.

    Ennel realisabb megoldas egy heliumos ballon hasznalata, amivel viszonylag konnyu 100 kilometeres magassagba emelkedni es ha az utas vegig urruhaban van, akkor nem kell nyomasallo kabin, tehat a ballon merete is sokkal kisebb lesz. Hatranya, hogy 100 kilometer magasan is ervenyesul a gravitacio es mivel a felszinhez relativ sebesseg kb. 0, ezert a sulytalansag nem elheto at, csak az ur also hataraig valo eljutas oldhato meg igy. (tudomanyos szempontbol ez hasznosabb)

    Szerintem a fentiek fenyeben a virgin galactic fele kezeti ar nem olyan veszes. Az hogy nekunk nincs ra penzunk meg nem jelenti azt, hogy hosszu tavon nem fejlodik ki ebbol egy valodi orbitalis ursiklo. (pl. a Bigelow fele urhotelekhez) A legiero valtozata pont ilyen lenne es csak egy rendes hopajzzsal es egy jobb (orosz) hajtomuvel van kiegeszitve, tovabba a hasznos tomeg novelese erdekeben nem ember vezeti.

    Ha van benne penz, akkor elobb utobb a Marsig is eljuthatunk, akar maganpenzbol is. (pl. az elso marsi allam megalapitoja lehetne akar google is, de jo esellyel indul barmilyen urtechnologiai maganceg es kockazatitoke befekteto csoport is)