• BlackRose
    #23
    Különben ha már az USA a téma, az alapítóknak a cél az volt, hogy az ország területén individuális szabadság legyen, minden amit csináltak ezt a célt próbálta szólgálni. A cél nem a berendezés volt, a berendezés volt az eszköz, és a 18. századi klasszikus liberalista elképzelései szerint ezt a legjobban a polgárok támogatásával tudták elképzelni (ma is még igy tudjuk). És tudták, hogy a többség abszolút hatalmát korlátok közé kell tenni és ezeket a korlátokat nem parancsok és nem kiváltságok formájában képzelték el hanem erkölcsi normák közé akarták szórítani a hatalmat, és szintén évszázados spontán kialakúlt értékrendszerhez próbálták kötni. Persze ez sem volt tökéletes (tudjuk, hogy rabszolgák voltak, hogy a nőknek nem volt választási joguk stb.) de sajnos abban az időben ezek voltak a normák és civilizációs értékek.

    Egyébként aki olvasta az alapítók többi irásait az tudja, hogy nagyon is világos volt nekik a hiba és, hogy sokan reményeiket a jövendő generációkba tették, hogy ezt javítsák hiszen akkor abban az időben azon a helyen az a kompromisszum nélkül nem lett volna semmi, egyszerűen tudták, hogy amit most csináltak az nem egésszen jó, hogy egyszer majd lehet jobban de azt is tudták, hogy ott abban az időben az volt kb. a maximum amit a szabadságból el lehetett érni.

    Szerencsére a jövendő generációk sok mindent javítottak azóta, de sajnos néhány alapot jelentő oszlopot el is rontottak. Sok esetben ezt is azért csinálták mert megváltoztak a körülmények és mert nem tudták az új körülmények között tovább betartani az alapítók tanácsait... pl. szovjet kommunista én német nacionál szocialista világuralomra való törekedés egyszerűen lehetetlenné tette, hogy az USA megmaradjon a régi gyenge federális hatalom és laza tagállomokból álló federáció formájában egy olyan ország ahol az individuális szabadság fenn tud maradni. Ezért egyszerűen ha meg akart maradni mint szabad ország egy olyan világban ahol nem a szabadság volt az ideál (előtte sem az volt csak előtte nem volt technikai lehetősége senkinek, hogy az USA-t megtámadja), aztán jöttek a dizelmotoros vashajók és a repülők stb... tehát sajnos nem volt lehetőség, hogy egy épp alma maradjon a rohadt almák között.

    Persze ez az összehasonlítás nem éppen a legjobb, de azért nem szabad elfelejteni, hogy a nacionalista szocializmusnak (fasizmusnak) és "internacionalista" szocializmusnak (kommunizmusnak) vannak következményei és ezek a következmények a mai napig érezhetőek a világban.