• nnyiti
    #224
    Na visszatértem.
    Azt hiszem úgy fogjuk egymást megérteni, ha mindent amit leírtál, kommentálok:

    "Az áltudományok egyik gyöngyszemével, az Egely-féle vitalitásmérővel (lásd általad linkelt videó) kapcsolatban rengeteg érdekesség merült fel, például ha a kerék az emberi vitalitást méri, akkor hogy lehet, hogy az ukrán vasaló is beindíta a kereket? Aztán jöttek az emberi kezet vérkeringésel modellező műkezek, a maguk hőáramlásával, és azok is képesek voltak működtetni a készüléket."
    -> Igazad lehet, ennek a témának nem jártam még utána. Bár utálom, hogy bizonyítás helyett megint csak bizonygatsz, mert ahelyett h cáfolatot mutatnál, azt mondod h valakik megcáfolták valamivel egyszer. Lehet, h igazad van, de ha felhozod ezt a témát akkor legalább szavak helyett tényleg cáfolatot mutassál. És egyébként is most ne keverjünk bele új embereket, maradjunk a témánál: KA.

    "Egyébként ez a kézmelegítő dolog igazán nem nagy szám, csak azt kell tudni, hogy a levegő jó hőszigetelő, és az emberi testhőmérséklet 36 fok körüli. Ha a levegő nem nagyon mozog, hiperbolikusan felmelegszik az emberi kéztől. A ruhák többek között ezért melegítenek, mert nem engedik a levegőt el, míg mivel jó szigetelő, az ember felmelegíti a testével, és melegen tartja."
    -> Triviális dolgokat nem kell elmagyaráznod hambi, ez nem egy bizonyítás volt, remélem te is érzed és nem szorul magyarázatra. A bizonyítást a jelenség forrásán kell végezni, és a bizonyítás végső célja nem az hogy melegedik-e a levegő és mennyivel, hanem h meggyógyulnak-e az emberek, vagy nem.

    "Mónika vajon orvos, hogy meg tudja állapítani az okot?"
    ->Mónika tudja, hogy beteg volt, és és az orvosok már nem segíthettek rajta, és azt tudja, hogy miután járt KA-nál, meggyógyult. Nem az okot tudja, hanem az eredményt.

    "Orosz a 2010-es szkeptikus konferncián egyébként pont a Magellánnal jött elő. (Mily meglepő, hogy Uri Geller itteni tartózkodása idején Uri alá dolgozott két bejegyzéssel, egyébként a Magellán eismeri a honlapján, hogy nem csak tudománnyal foglalkozik.)"
    ->Direkt kihangsúlyoztam h nem azért linkeltem a videót, mert hiszek neki, hanem mert állít egy olyan dolgot, ami tudományos magyarázatra szorul.

    "Ha itt tartunk, tudok ajánlani két videót összesen kicsit több, mint másfél óra, de sok tekintetben szakszerű választ ad, és pont ebbe témába vág: Kételkedem, tehát vagyok! Bulvártudomány"
    ->Kételkedem, tehát vagyok! - Na ez egy megalapozott bizonyításokon alapuló videó volt, ilyet vártam volna eddig is tőled. De ez nem a témánk cáfolata.
    ->Bulvártudomány - Nagyon szép és okos dolgokat mondott, de köze nem volt bizonyításnak ebben a videóban. Elméletet cáfolt meg (mellesleg igaza volt). és csak egy bizonyos elméletet, a "Világokon át" sorozatot cáfolta, amibe ismétlem igaza volt, de szintén ismétlem, nem a témánkat cáfolta.

    "Az általam említett eseteknek komoly háttere van, s rengeteg szkeptikus írás és videó található, ahol megalapozottan támadják ezeket az áltudományokat, csak használni kell kicsit a googe-t. Az általam belinkelt film hétköznapi ember számára próbál összefoglalni többet ezen átverések közül."
    ->Amiket linkeltél nem KA cáfolatok. Lehet h benne van a google-be, de akkor ne csak lökd ide nekem h használjam, szerinted nem gondoltam még erre??? Mondtam h NE AKARJÁL SZAVAKKAL MEGGYŐZNI, ha benne van a googlebe, LINKELJ!!! Nem kell azt hinni h most én hűde micsoda KA-hívő vagyok, nem. Egyszerűen csak még nem hallottam róla egy hasonló cáfolatot, mint a "Kételkedem, tehát vagyok!".

    ->a #220 hozzászólásoddal egyetértek

    "Van még egy dolog, amit még eddig elkerültem. Egy kis józan paraszti ész kell csak hozzá. Ha az orvos egy betegségre felír egy gyógyszert, akkor az az adott betegség kezelésére alkalmazható. Egy betegség ellen egy gyógyszer, remélhetően egy hatással. Ezek után elég furcsa, hogy a magic mindenféle betegséget gyógyít a ráktól a cukorbetegésgig ugyanazzal a kézrátevős energiaátadáso módszerrel... Tényleg, és egyáltalán mi ez az energia? Valami testmeleg, ami felmelegíti a levegőt? Akkor a néni ennyi erővel a radiátorra is ráülhetne. A levegő felmelegedése nem mérője a gyógyításnak. Pláne, mivel még nálam is működik. :)"
    ->Nagyon jól tudod, hogy a tudomány alapja nem a józan ész, hanem a racionalitás, ami nem ugyan az. "Tényeket tényekkel magyaráz" Ha például azt állítják, hogy az akupunktúra az x betegséget ha csak 30%os eséllyel meggyógyítja, ezt meg kell vizsgálni, hogy tényleg így van-e, mert kiegészítheti az orvostudományt, javíthatja a gyógyítási esélyeket stb. Te úgy gondolod, hogy az összes természetgyógyászati módszert és alkalmazóját már leleplezték, és meg vannak cáfolva. A te dolgod, én ez az amiben kételkedek. Érted már?