• djhambi
    #212
    ""világ nem esküszik össze ellened, és a fizikatanáok nem hazudnak neked kollektíve, szánt szándékkal. " hmmm direkt kiemeltem, figyelemre méltó helyen volt és feltűnő volt, de csak le kell írjam mégegyszer, nem baj, kifér: "-------Én NEM azt mondom h EZ TÖRTÉNIK, hanem ELŐFORDULHAT mert emberek vagyunk, ezért vagyok szkeptikus a szkeptikus véleményekről.-----------""

    Ez érdekes gondolat, és maga, Einstein is foglalkozott vele, csak kicsit másképp, és kicsit másra használta. Azt mondta: ha felnéz az égre, látja, hogy ott van a Hold. Ha nem néz az égre, nem láthatja, hogy van-e. Ha nem néz fel az égre, honnan tudja, hogy ne mászik leróla a Hold, mi van, ha csak akkor van ott a Hold, ha az emberek felnéznek az égre - akkor gyorsan odamászik? Ezért mondta ki, hogy amit nem tudunk mérni (jelen példában a szem a mérőműszer) azt nem szabad elfogadni igazságnak. Amit nem lehet mérni, az nincs (de még lehet, tehát hit lesz belőle).

    Mondjuk felmerül egyébként egy esetleges kollektív átverés esetén, hogy mi az a pont, amikor valaki átverő, és mi aza pont, mikor valaki átverődik? A fizikatanárok átverők, gondolom, és a diákokátverődnek, aztán terjesztik a hazug dogmákat. De mi van a fizikus képzésen levő emberekkel? Ők hozzánk hasonló fizikát tanulnak az első félévekben. Akkor még átverődnek? Mi aza pont, mikor azt mondják, hogy azok a hülye mérnökök azt tanulják, hogy két autó nem távolodhat 2c-vel, pedig a valóságban így van, fiaim. Akkor gonolom sok fizikus tanonc besokallna, és feladná, elmondaná a barátjának, kifecsegné a szuper titkot. Kollektív titoktartási kötelezettség pedig feltűnne másoknak is. Nem tudnék ilyen mértékű szándékos összeesküvést leplezni.

    Ha nem szándékos, hanem az emberi hibából ered, akkor azt mondom, hogy a dolgok ellenőrzése a tapasztalat, a mérés. És most nem arra kell gondolni, ha nem nézek az égre, akkor nem tudom, hogy a Hold akkor is ott fog lenni, mert a fizika abból indul ki, hogy a természeti törvények állandók (és ez korrektnek is tűnik a jelenlegi tapasztalatok alapján - a g eddig minden mérés során g volt, a c pedig c). A természeti törvények állandósága kicsit rájátszik a világ megismerhetőségére. Tehát nem lehetne megismerni a világot, ha rendszertelenül változnának a törvények.