• kvp
    #9
    Ilyen szoftver mar van a sony ericsson telefonokban, csengohang szerkesztonek. Van par tucat hangjegy minta (zene reszlet). Ezeket lehet tobbfele stilus szerint es ritmusban egymas melle pakolni, mint egy hagyomanyos szekvencerben. Mindezt jopar hangszer es csatorna felhasznalasaval. Az eredmeny egy tobbcsatornas, polifonikus midi csengohang. Persze a gyarto sem gondolja komolyan, hogy az mp3-as csengohangok koraban valaki hasznalni is fogja a programot, de ezzel meg egy gyerek is tud zenet 'szerezni'. :-)

    Az iphone-on rengeteg ilyen 'kreativ' alkalmazas van, ami arra jo, hogy jatszanak veluk. Hasonlo celbol arulnak a neten rengeteg analog szintetizatort is, amik gyakorlatilag erositovel ellatott hullanformageneratorok. Az emberek meg veszik oket, sulyos penzekert, pedig szinte barmilyen primitiv szoftver kepes oket helyettesiteni. (commodore 64-tol folfele)

    Az elso jatek ami hasonlo volt, az a dune 2 nevu jatek volt, ami a strategiai jatekok ose. Ott a zene kepes volt alkalmazkodni az eppen aktualis tortenesekhez es a felhasznalo parancsai altal kivaltott esemenyekhez, attol fuggoen, hogy bekes vagy harci esemenyek tortentek, tovabba jol vagy rosszul alt a jatekos. Megoldottak a zenek egymasra kevereset is, tehat hirtelen valtas helyett egymasra usztak a kulonbozo temaju dallamok. Ugyanebben a jatekban alkalmaztak begepelt szoveget koveto adaptiv szajmozgas animaciokat es random generalt szemmozgasokat a segito karakterek arcanak megjelenitesere. Mindezt megfejelve egy random seed alapu palyageneratorral, tehat nem a megtervezett palyakat mentettek el, hanem a felepitesukhoz szukseges veletlengenerator kezdoerteket es az ehhez kepesti emberi modositasokat. Ezzel toredekere csokkentheto egy palyanak es menteinek diszken tarolt merete. Ilyet hasznalt ujabban pl. az oblivion is. A fenti feature-oket 1 eve kepes volt egy magyar egyetemi kutatocsoport uj eredmenykent eladni egy tudomanyos konferencian, mig a jatek mar 18 eve megjelent, es mar akkor sem szamitott a dolog uj technologianak. (na erre megy el a k+f-re szant penz)

    A cikkben szereplo kutato jo lathato modon feltalalta a spanyol viaszt webkettes, harmas es hype-phone-os valtozatban.