• B0nFire
    Hogy jogos-e a felháborodás, vagy jogtalan, nagyon nehéz eldönteni. Tény, hogy amikor középiskolás voltam jövedelem nélkül, a szüleim tudták finanszírozni a nyári 3-4 nagyobb banda koncertjére a belépőt. Sepultura, Slaye,r Obituary koncertek. Vagy akár a Monsters of Rock, ahol ilyen bandák léptek fel, mint a Metallica, AC/DC, Queensryche, és Mötley Crue. Ez akkor is drágának számított, de belefért a családi költségvetésbe 2 db koncertjegy, mert a tesómmal jártunk mindig kettesben.

Most, felnőtt fejjel egy limlom együttes koncertjét sem tudnám megfizetni, tehát az árak kegyetlenül elszabadultak. A 116 Jurós, (kb 30 000 Ft) árak kicsit drágának tűnnek. Sokkal reálisabb a 60 Juró (kb 15-16 000 Ft), de még ezt sem tudnám megfizetni.

Az is tény viszont, hogy a zenekaroknak a fájlcserélésnek és az internetnek "hála", az eddigi bevételi forrásul szinte lenullázódott. Evidensnek tűnik tehát, hogy máshonnan (koncertbelépőből) próbálják pótolni a kieső bevételt. Amikor hőbörgünk a magas jegyárak miatt, akkor gondoljunk arra, hogy ez annak is a folyománya, hogy cserébe ingyen töltjük az albumaikat, a DVD-iket, videóikat, amiért egyébként mind fizetnünk kéne.

Viszont a Metallica megtehette volna, hogy szimplán lexarja a zsidókat, mert bármikor bárhol teltházas koncertet csinál, akár 120 Eurós jegyárakkal is. Én a helyükben nem engedtem volna, mert ettől kezdve ebből is rendszer lesz. És megint csak a zenész fogja megszívni. A Metallica akár ingyen is zenélhetne, nem fognak ők már éhen halni, viszont így a többi zenekar renoméját is rontja, akiknek viszont fontos lenne a koncertbevétel, mégsem kérhetik meg a reális árát, mert volt rá a zenei életben precedens, hogy kikényszerítik a "műkedvelők". Az ilyen rajongókat aztán kenheti a hajára bármelyik zenekar. A zenéért nem hajlandó fizetni. A koncert DVD-ért nem hajlandó fizetni. Az oktató DVD-ért nem hajlandó fizetni. A koncertért nem hajlandó fizetni. De azért van pofája azt mondani, hogy ő rajongó.

20 évvel ezelőtt még láttam igazi rajongókat. Amikor Magyarországon volt egy-egy ilyen nagyobb koncert, jöttek az oroszok, jugók, lengyelek, stoppal végigcsövezve fél Európát.

Most minden ingyen kéne. A zene is, a videó is, a koncert is. Ez hosszútávon nem fog menni.