• kvp
    #9
    A pali feltalata a digitalis tartalomvedelem egyik gyakorlati felhasznalasat. Az otlet az, hogy az adatok titkositva vannak es adott ido utan lejarnak a felhasznalok kulcsai. Igy lehetne pl. kolcsonozni zeneket vagy filmeket. A megoldas lenyege, hogy az osszes megjelenito hardveren kotelezo legyen a tartalomvedelem haszanalata. Ez lehetove tenne a pay per click weboldalak elterjedeset, de igazabol az egesz internetet at tudna valtoztatni egy nagy itunes boltta, ahol a felhasznalok a sajat csaladi fotoik megnezeseert is fizetnek, ha nem akarjak hogy masnapra letoroljek oket. Torles alatt a visszamenoleges torlest ertjuk, pl. amikor az amazon tavolrol letorolt par mar megvasarolt konyvet a felhasznalok ebook olvasoirol.

    Politikanal maradva, ha az oszodi beszed digitalis tartalomvedelemmel keszult volna es mindenki a pali altal vizionalt rendszert hasznalna, akkor lehetoseg lett volna az osszes peldany szavatossaganak lejaratasara, tehat a letezo osszes peldany torlesere, vagy egy eltero hanganyaggal valo helyettesitesre. Mindez automatikusan az emberek tudta nelkul tenne lehetove a mult visszamenoleges modositasat.

    Szerencsere ezt azert nem lehet ma meg meglepni, mert amit analog formaban megjelenitenek, tehat emberek szamara ertelmezheto hangga es keppe alakitanak, azt mar rogziteni is lehet vedelem nelkuli modon. Ezt szeretne torvenyi modon kikuszobolni, azaz betiltani minden digitalis jogvedelem nelkuli keszuleket. (a hanglemeztol, a magnon at a filmes fenykepezogepig) Es mindezt visszamenoleg, tehat begyujtve a meg kint levo nem torvenyes keszulekeket.

    Utoljara hitlerek probalkoztak ilyennel, de anno nekik sem jott be...