• Doktor Kotász
    #91
    Nem olvastam el minden írást, de ez a bányában detektáljuk azt, ami még a kilométeres sziklafalon is átmegy, na az tipikusan a neutrinók becserkészésének tűnik. Én ezekről a Wimpekről még nem is hallottam.

    Én lemaradtam ott, hogy a számunkra elérhető energiaszinteken mint elemi részecskék vannak a kvarkok, leptonok, neutrinók, kölcsönhatás szinten a gyenge, erős, elektromágneses (pl gluon, a nem jut eszembe most mi, meg a foton) azt kalap kabát.
    Ami ezen kívűl van, az nem elemi, hanem ezeknek kombinációi, mint például a proton, neutron (az elektron az egy lepton), a barionok, stb.
    Pl a proton, neutron az három kvarkból van és ezek a hadronok, a barionok meg kettőből. Vagy fordítva, hogy a proton meg a neutron a barion? Nem, szerintem azok a hadronok, jól írtam az előbb. A lényeg, hogy a kvarkok 1/3 és 2/3 elektronnyi töltéssel rendelkeznek, de van köztük pozitív is meg negatív is és úgy jön ki a proton +1 töltése, hogy 2x(2/3)-1/3. A neuton meg valahogy úgy, hogy 2/3-1/3-1/3. De ha esetleg 1/3+1/3-2/3 az is lehet, mert évekkel ezelőtt foglalkoztam a témával.

    Az viszont érdekes lenne, ha nem a hagyományos protonból meg a neutronból, hanem más nagyobb tömegű, de eredő töltéseikben azonos összegű kvarkokból raknának össze pozitív1 töltésű és semleges hadront, és azokból meg atommagokat.
    Ha stabilak lennének, akkor tök fura tulajdonságaik lennének.
    Elektronhéjak és kémia tekintetében azonosak lennének egy-egy atommal, de azoknál tömegre nehezebbek lennének. Tök más lenne a felezési idejük, meg minden. Mondjuk a sűrüségük is.
    Már, ha egyáltalán ki lehetne ilyeneket kombinálni, meg ugyanolyan elektronpályáik lennének, hogy s,p,d,f. (jól emlékszem még ezekre)
    Mondjuk, ha tök más elektronpályáik lennének, akkor még kémiailag is eltérőek lennének. Mondjuk 7 vegyértékelektronja lenne valamelyiknek vagy valami.
    Ezeken csak most kalandoztam el.
    Lehet, hogy baromság, és lehetetlen, mert más kombinációban a kvarkok kötései nem stabilak, de mi van, ha igen?