Hadviselés a világűrben


  • [NST]Cifu
    #975
    Elkezdtem írni egy bővebb hozzászólást még az észlelős vitához, de a körülmények miatt félbemaradt, a fél hozzászólást azért beszúrom, hátha hasznos valakinek.

    Először is azt nem értem ugyanis, miért nem keres valaki a témában forrásokat. Csak beírja az ember fia, hogy Stealth Space, és ömlenek a források. Az első helyen rögtön a már többször felhozott Atomic Rocket oldal.

    Következő találat, ismét érdekes adalékokkal.
    Természetesen nem maradhat ki a KSP fóruma sem, ahol az egyik hozzászólásban mi mást találhatnánk mint egy táblázatot a NEOWISE érzékenységével. Lehet játszani a számokkal... :)
    Természetesen mindig vannak, akik kétségbe vonják ezek helyességét, de itt például egy Luke Campbell nevű hozzászóló elég durva magyarázattal söpri félre a tényeket mellőző felvetéseket:

    A már említett LSST adataival játszik, amelynek 500 fotonra van szüksége, hogy a háttérzajból kiugró célpontot észleljen. Nekiáll számolgatni, és ezeket hozza ki:

    LSST higany-kadmium tellurid infravörös érzékelője 1 négyzetméteres tükör esetén 300 Kelvines felszíni hőmérsékletű, 1 négyzetméteres célpontot egy perces expozíciós idővel számolva:
    1kW energia esetén 0.13 AU
    1MW energia esetén valamivel 4 AU felett

    Az LSST 35 négyzetméteres tükrével számolva:
    1kW energia esetén 0.8 AU
    Ebből arányosan lehet tovább számolni, 10kW 8 AU, 1MW 800 AU-ról észlelhető. Értelem szerűen amennyibben az adott célobjektum közelebb van, annyival fényesebb a képen.

    Kiszámolja, hogy az LSST ~4300 egy perces expozícióval fedné le a teljes eget, ami értelemszerűen matek, hiszen a Föld felszínén ez nem játszik, csak a világűrbe telepített teleszkóp esetén, de ez alapján egyetlen LSST is 3 naponta teljes képet készíthet az égről egy perces expozíciós idővel.

    Persze vannak, akik nem adják fel, és elkezdik kiszámolni, mennyire kellene lehűteni a hajó "álcázott" oldalát, hogy ne tűnjön fel.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.01.18. 17:26:49