• Justil
    #45
    Bár nagyrészt egyetértek veled, és én is flash-párti vagyok, a stílus amiben írsz nem fogja elősegíteni azt, hogy elfogadják amit mondasz. Nem hiszem, hogy a Silverlight fos lenne, ahogy azt sem, hogy a windows 7 userek habzószájúak lennének (köszi, én is azt használom 1 ideje). Ha egy kicsit visszavennél a hangnemből, lehet h mindjárt más fény vetülne a mondanivalódra is.

    3D-s böngészős játékokra egyébként igen jó alternativa a Unity3D, gyakorlatilag a Flash-nál jóval hatékonyabb 3D-ben, elég megnézni a demókat a weboldalukon (napersze ehhez fel kell tenni a unity playert a böngésző alá). Nem emlékszem már pontosan, de gyakorlatilag kb ilyen Tomb Raider 3 szintű grafikát tolnak, a Flash még messze jár attól, hogy ezt egy átlagos gépen ekkora hatásfokkal megtegye.

    De persze ez csak játékok terén jelenthet alternatívát/riválist, mert multimédiás szempontból a flash verhetetlen, illetve a flex és az air segítségével elég rendesen betört a felhasználói programok világába is.

    Amiben viszont maximálisan igazat adok az az, hogy rohadtul unalmas már, hogy a flash-t folyamatosan szarul megírt flash programok miatt szapulják. Sajnos az a helyzet, hogy rengeteg olyan szarul megcsinált flash van a neten, mint ami itt az sg-n is van (ez a sárga, legalábbis ha jól emlékszem a színére, mert az adblock rég kinyírta), de ez nagyrészt abból is fakad, hogy:

    1) a flash (IDE) egészen a legújabb időszakig egy designer-programozó hibrid környezet volt, tehát elég sok designer programozgatott benne, akiknek persze halvány gőzük sincs a programozásról vagy az optimalizálásról, viszont általában - designerek lévén - bivaly géppel nyomulnak, és sokszor észre sem veszik, hogy a banner/intro/menü/akármi, amit elkészítettek, bizony rohadtul erőforrásigényes lett. lehet egyébként javascriptben is olyan fosul megírni 1-1 oldalt, hogy ugyanúgy kiakasztja a böngészőt mint 1 fosul megírt flash, csak hát általában aki javascriptet ír, az ha nem is profi, de valamennyire azért csak tudja mit csinál.

    2) flash filmeket - ne felejtsük el - nem csak kézzel lehet programozni. van rengeteg 3rd party program, amivel mindenféle előre gyártott presetek segítségével lehet a sárga sg reklámhoz hasonló dolgokat csinálni (pörgő, repkedő betűk, stb.)...namost ezek megint csak nyilván messziről sem ismerik az optimalizáltság fogalmát

    Amit még útálok, az az, hogy vki jön egy "félmagos" cerka géppel, 512 rammal winxp-vel, addonokkal agyonpakolt firefoxxal, és sír, hogy a flash player 10 kinyírja a gépét. könyörgöm, értsük már meg, a flash egy multimédiás technológia, és mint ilyen, nem várható el a fejlesztőitől, hogy szem előtt tartsák a 4-5 éves konfigokat is. ez ugyanaz, mint amikor az emberek, akik nem engedhetik meg maguknak - vagy megengedhetnék, de nem hajlandóak költeni új gépre, fikázzák a win7-et azért, mert hogy így csicsa, úgy csicsa, azt közben meg az a legnagyobb baj vele, hogy nem fut el az ősrégi konfigjukon. waze, nekem is régi gépem volt pár hónappal ezelőttig, még sem oltogattam látatlanba se a win7-et, se a flash player új verzióit, mert tisztában voltam vele, hogy olyan gépet használok ami kb 3-4 éve is csak a középkategória felső határát súrolta.

    és végül még 1 gondolat: az is rohadtul idegesítő ám, amit sokan csinálnak, hogy a flasht szembeállítják a javascripttel+html5-el, és akkor máris megvan a flém melegágya, lehet osztani az észt. teljesen nyilvánvaló, hogy vannak átfedések ezekben a technológiákban, de vannak jócskán különbségek is, területek, amelyeken a flash a jobb, vagy éppenséggel a javascript+html, de biztos megvan az a része is a dolgoknak, ahol a silverlight teljesít a legjobban. szerintem addig kellene örülni, amíg van miből válogatni, persze nem ártana ha a web minél inkább szabványosodna, de ennek nem a flash szab gátat, hiszen az szabványos és platformfüggetlen már nagyon régóta.

    száz szónak is egy a vége...idővel úgyis elválik, hogy mi az életképes, és mi nem. talán a web az utolsó olyan hely a mai világban, ahol a pénz MELLETT a tényleges "tudás" is számít, lásd IE6 még mindig velünk van, de már egyre jobban tért nyernek a fejlettebb, jobb böngészők. Így nem kell félni, mert ha valamelyik használt technológia teljesen elavulna/rossz irányba menne el az idők folyamán, akkor ha nem is azonnal, de idővel mindenképpen eltűnik a süllyesztőben. Legalábbis merem remélni!