• remark #25
    "Nem az a lényeg, hogy a forrás elektronikus-e, hanem hogy ha valaki valamit alkotott, akkor annak reprezentációja a neten is megjelenjen, de nem feltétlenül azért mert ő rakja fel személy szerint."

    Nem mondtam hogy a lényeg az, hogy a forrás elektronikus kell legyen. De ha az Internet vonatkozásában vizsgálod az adott anyagot, akkor ott elektronikus formáról beszélsz. Ezen elektronikus anyagot nem tudod "bedobni az Internetbe". Az nem egy meghatározhatatlan minőségi felhő, amibe csak úgy beledobálunk anyagokat, hogy aztán valaki máshol meg kivegye azt (aka. telepátia). Az Internet konkrét szoftverek és hardverek együttese. Ezeket a szoftver és hardver megoldásokat javarészt nem a sufniban fejlesztik, nem ott rakják össze, nem onnan tartják karban. Hanem ahogy írod, fizetnek érte. És innen kezdve az egész nem szabadságról szól, hanem üzletről. Akinek van pénze, az trendeket hoz létre. Akinek nincs, az meg követi azokat. (És ez nem más, mint az irányítás.)

    "Az interneten a többség tényleg csak fogyasztó, de mindig van aki felrak egy DVD ripet, akármit."

    Aláírom hogy van ilyesmi is, de még mindig úgy látom, hogy nem ez a meghatározó (ezt írod te is: a többség fogyasztó). Az Internet nem P2P-bõl áll. Az iwiw a meghatározó, meg az Index, meg az sg (ha már itt beszélgetünk), meg a Google, meg a youtube, meg a Facebase, meg a többi ilyen szolgáltatás. Nem jóskapista "home serever"-ét használjuk, és nem a béla által írt szoftvert. Erről beszélek. Meg arról, hogy a többség azért nem P2P-re használja a netet, hanem szolgáltatásokat vesz igénybe. Mely szolgáltatásokat tőkeerős cégek biztosítanak számukra. Felmennek a Nők Lapja Online-ra, meg a tv2.hu-ra, meg az sg-re, és ott nézelődnek. Azaz FIGYELIK A TRENDEKET, amiket mások hoznak létre számukra. Ez is csak üzlet, mint a Chips gyártás. Nem látom azt, hogy az egyéni kreativitás formálná az Internetes felhőt. Formálja, de csak marginális mértékben (tehát igaz hogy jelent van, de szerintem a hatása nem akkora, mint ahogy te írod). Jelentős hatással a tőke (pénzhatalom) van az Internetre is, ahogy minden másra.

    "Sok ilyen apró kis jellemzője van a netnek, amit hagyományosan fizikai tárgyakra vonatkoztatott gondolkodással nem lehet felfogni."

    Nyilvánvaló hogy az Internet más, mint a többi média, de annyira nem, ahogy te írtad. ("Ez nem egy hierarchikus, hatalmon, pénzen alapuló rendszer...") Talán pont azért nehezebb meglátni azokat az erőket melyek hatást gyakorolnak erre az állítólagosan szabad rendszerre, mert az Internet más. Keressük a fizikai valóságban megszokott kontroll módszereket, és mikor azokat nem találjuk, azt mondjuk, hogy az Internet baromira szabad. Nem szabad, csak más.