• dchard
    #8
    Renátó:

    Nem, még mindig nem érted. Az LTE nem neggyedik generációs technológia, és nem is válik azzá, akár egy szolgáltató, vagy buta újságíró kikiáltja annak, akár nem.

    Ahhoz, hogy egy technológia megkaphassa a 4G jelzést, teljesítenie kell nagyon komoly elvárásokat, amiket vele szemben a szakma támaszt. Ez álló helyzetben 1gigabit/s, 140km/h sebességnél pedig legalább 100megabit/s, és körülbelül ezek fele ha a feltöltési irányt nézzük. Jelenleg ilyen rádiós technológia nem létezik.

    Tehát ez nem úgy megy, hogy valaki a hasáraüt és kijelenti, hogy ez 4G, hanem először is kell egy technológia, ami képes a fent leírt brutális rádiós sávszélesség biztosítására, utána azt az ITU és az ETSI (aminek a legtöbb nagy gyártó tagja) letesztelik, és ha mindenki elfogadta és megfelel az összes támasztott kívánalomnak, utána lesz belőle 4G.

    Jelenleg az LTE Advanced az, amitől a nagy áttörést várják. A név megtévesztő, ugyanis az LTE Advanced szinte semmilyen szempontból nem hasonlít az LTE rendszerekre, főleg ami a rádiós interfészt jelenti. És még ezis erősen fejlesztési stádiumban van, nincs jelenleg működő ilyen hálózat a világon. És még egyáltalán nem biztos, hogy az LTE Advanced lesz a tényleges 4G technológia, egyelőre csupán versenyben van a címért.

    A jelenlegi cikkekben szereplő LTE hálózatok (skandinávia), még a HSPA családhoz tartoznak (3G), míg az LTE advanced (ha elfogadják) lehet majd valamikor a jövőben a 4G.

    Cat:

    Nem csodálkoznék, ha a szolgáltató kérésére nyomták volna rá a modemre a "4G" logót, mint egyfajta marketing eszközt arra, hogy megmutassák: ez már jobb, gyorsabb stb. mint a jelenlegi mobilszélessáv. Ami igaz is, de ennek technológiához semmi köze nincsen, és pláne nem lesz belőle ténylegesen 4G.

    Dchard