djhambi#243
"Tehát mivel az egyetem "A TUDÁS FORRÁSA" (így, nagybetűvel), ezért az a benyomásunk alakul ki, hogy a valóság ennyi és nem több, mert ha több lenne, vagy ha a tényeket lehetne máshogy értelmezni, akkor erről szóltak volna nekünk az egyetemen. De mivel nem szóltak, ezért a világ ennyi, és nem több."
Az adott szakmán, szakirányon, belül kábé minden. Ha én szerzői jogokkal foglalkozó jogász vagyok, akkor mindent kell tudni ahhoz a szerzői jogokról, ha nem így lenne, akkor megbuknék a vizsgán. Tehát szerzői jogi témában abszolút szakértő vagyok, de a világgazdasághoz továbbra sem értek. Persze gondolkodni jó, és hasznos, helyes, de gondolkodni és a világot helyesen tudni, két külön dolog. Szóval, ha gondolkodok, de nem tudok, de a véleméynemet hangoztatom nyilvánosan, akkor (általában) nem a helyes világot vázolom (mert abban nem vagyok szakértő), tehát ha tényként közlöm a nem helyes világot, akkor hazudok az embereknek.
"úgy is el lehet végezni egy egyetemet, hogy "hülye" vagy, azaz nem vagy képes önálló kritikus gondolkodásra."
Tapasztalataim szerint a mai magyar felsőoktatási intézmények 90%-a ilyen. Ugyanis a gondolkodást - jól figyeljetek - természettudományos tantárgyak segítségével lehet fejleszteni. Egy jogász bemagol három kötetet, az nem gondolkodás, az sablonhasználat. Természettudományoknál: adott a probléma, meg kéne oldani. Persze a világban nem már előre megoldott problémákat kell megoldani, tehát kreativitást, feltalálóképességet kell felhasználni a probléma megoldásához. Persze ma afelé hajlunk, hogy minden reált kiölünk a gyermekeinkből, és ez volt az MSZP legnagyobb hibája a 8 évben. (A természettudomnáy semleges világszemléletet is ad, és megtanít arra, hogy a világ sohasem fekete-fehér, mérlegelni tudni kell, és erre jó bizonyíték, hogy most szidom ezt a pártot, de pár hozzászólással lejjebb a többihez képest elég jól hoztam ki. Ez egy olyan dolog, amit ha sokan (pl. Epikrosz is) megértenének, igazán jó emberek válnának belőlük.)
"És te azt a benyomást keltetted bennem, hogy te is kiállsz amellett, hogy igaza annak van, akinek papírja van arról, hogy ő tudja hogy mit beszél."
Megnézném, ha nem lenne igaza az építőmérnöknek, ezért összedőlne a híd. Azért nem jellemző, de elhanyagolható esetben előfordul. Ha viszont az építőmérnök vallási vitába kezdene, akkor semmit sem érne az építőmérnöki diplomája. Most fősulin lehet, hogy olyan emberek is kikerülnek, akik a saját szakmájukhoz sem értenek, de az körülbelül a selejtgyártásnak felelne meg. Az pedig szép erőforrás-pazarlás. Remélem, hogy egyetemi szinten ez nincs jelen, mert akkor soha semmivel semmit snem lehetne alátámasztani.
"Vagy akkor más egyetemre jártál mint azok akikkel én itt az sg-n beszélgetni szoktam..."
Köszönöm a dicsérő szavakat, de atz kell, hogy mondjam, ahogy erőm és egészségem engedi, mindig eljárok az előadásokra, (hiszen ha az adóizetők fizetik a tanárokat, hogy tanuljak, akkor tanulok) és tapasztalom magamon, hogy rengeteget fejlődtem szemléletben és gondolkodásban ezalatt a másfél év alatt. Persze nem felejtem el megemlíteni, hogy a Kodály-módszer szerint tanítom magamat, tehát hiába járok reál egyetemre, mellette énekelek, költészkedek, így több téren fejleszthetem magamat, és egymásra is jobban hat a humán és reál. Mindenkinek ajánom, hogy annyi különféle dologba ásson bele, amennyibe én. (Részben a más emberek gondolkodásának megismerése végett fórumozok itt.)
"addig míg nem vagy konkurenciája a háttérhatalomnak, az nem fog lépéseket tenni."
Na igen, a filmnek van egy aktuálpolitikai mellékszála, amibe szándékosan nem akartam belekeveredni, mert aktuálpolitika, tehát mocskos, és mindenkinek stabil véleménye van, de az - a te általad említett - nem gondolkodás, csak befogadás vélemény.
Tehát a film erősen utal arra, hogy ez a hatalom beszivárgott a politikai elitbe, (így populista) és a politikai elitet irányítja. A film elítéli ezért a baloldali pártokat, elsősorban a haldokló SZDSZ-t, de az MSZP-t is, sőt, negatív megnyilvánulásta z az MDF-ről és a Fideszről is. Érezhető egy kötelék a film és a Jobbik között, nem csak azért, mert a Jobbik a honlapján reklámozta a filmet, hanem a film mondanivalója megegyezik a Jobbik eszmei irányzatával. Tehát ha létezik hatalom, ami befolyásolja a politikai elitet, akkor a Jobbikot tálcán kínálja fel, mint megoldást. Néztem a Szonda Ipsos honlapján grafikonokat. A Jobbik 1 hónap alatt több, mint 10%-ot erősödött a biztos szavazók körében. Nincs 10% az MSZP és a Jobbik között, tehát igenis konkruencia az állítólagos háttérből irányító hatalomnak a film, és maga a Jobbik.
Talán idézőjelbe kellett volna raknom a "diktatúra" kifejezést, hiszen a film rengetegszer él vele (gondolom azért, mert rögtön Hitler és a kommunista diktatúrák negatív képe jelenik meg előttünk). Tehát a "diktatúra" mindig használta a cenzúrát (történelmi tény, a komcsi diktatúra Kína, Kuba jelenleg is.). Ha ez most Magyarországon "diktatúra", akkor miért nem használja a cenzúrát?
Szerintem írok kritikát, tényleg nem hosszú, és van pár érdekes gondolatom, ami bizonytalanná teszi az irányítós gondolatot, de biztos elbizonytalanítja az olvasót. :)