• djhambi
    #21
    Én Kerub emberséges hozzáállásával értek egyet. Nincs jogunk kényszerrel beleavatkozni más civilizációk szokásaiba, életvitelébe. Persze a felvilágosítás nem árt senkinek.

    5c0rp330n : hidd el, ha feléljük a környezetet, a büntetés meglesz. Nem húzhatjuk örökké, mint a csótány, legalábbis így nem. Kiszámoltuk, hogy 500 éve belül olyan magas értéket ér el a széndioxid, hogy hosszú távon kefélni se fogunk tudni (se egyéb fizikai munka), de jóval előtte úgyis elpatkolunk az üvegházgázak melegítő hatásától. Ha ezeket legyőzzük, akkor jogunk van élni a természet szerint. (Volt a Földtörténelem során, hogy az élet 90%-a elpusztult, mert a bacik oxigént termeltek, és az mérgező volt számukra, a kéndioxid meg elfogyott nekik. Ergo működött a szabályozási folyamat, és megjelenteka oxigént lélegző bacik.)

    Szemjuel : a diktatúrával semmi gond nincs, egészen addig, amíg valahogy kapcsolatba nem kerül az emberrel, magával. Ha pl. Isten lenne a diktátor, vagy egy szuperszámítógép, akkor szívesen élnék benne. De mivel emberek a diktátorok, és az emberek kezében ha túl sok htalom gyűlik össze, egyrészt még többet akar, de meg is romlik. Ezért kiszámíthatatlan és nem éri meg hosszú távon.

    Hozhatod a példát, Kínát, a náci Németországot, de elfelejtesz pár dolgot. A német precizitást, a vasat, és acélipart, illetve a tál rizsért dolgozó milliárd kínait, és a kínai olajat, vas és acélipart. Én példának hozom a kommunista diktátort, Fidel Castrot és Kubát. Van egy kubai felmenőjű ismerősöm, és nyáron meglátogatta otatni rokonait, és tartott élménybeszámolót.
    A minimálbér 3 ezer forint, a maximálbér 6 ezer forint. Ha többet keresel ennél, feljelenthető vagy. Nincs internet, 2009 előtt nem volt mobiltelefon, de így sem tudják az emberek fenntartani, megvenni. Nem adhatsz-vehetsz telket, ingatlant, nem építhetsz házat, csak felújíthatod, de senkinek sincs rá pénze, ezért omladozó, életveszélyes házakban élek a kubaiak. A hentes úgy néz ki, hogy egy pár napos fél sertést kiraknak egy asztalra, és aki jön, ha "gazdag", onnan vásárolhat hétvégére. Ezt a részét kérem, helyben levágják neki. Évente államtól jár 1 kiló cukor, és havonta egy kiló liszt családonként. Ennyi az összes juttatás. Minden utcában lakik egy előre kijelölt besúgó, aki hetente egy alkalommal propaganda dumát tart. Ki van plakátolva Havana a szép élet propagandával. Nem engedik, hogy bizonyos vallásokat gyakoroljanak. Nincs tömegközlekedés. Mivel kevés a kocsi, 50 éves (oldskool) belül rozsdás, roahdó taxik viszik a kubaiakat, a külfödieknek meg kinyalák a seggét, mert hoz be pénzt. Nekik jár a fényűzés, de ha túrita beerészkedik egy tömegkölekedő taxiba, akkor a taxis ezrt büntethető. Hatalmas kupacokban állnak a szméthalmok az utcákon, mert "nincs elég benzin a válág miatt" ezét a kukáskocsi csak havonta jár. Pedig Venezuelától a válság kapcsán tízezer gallont kaptak csak ajándékba. Egy kubai nem szív szivart, egy kubai nem iszik piát. Egy kubai a megéhetésért küszköd. Miden fényűzést a pár kormánypárti fickó bitorolt el, limuzinok, tengerparti villák, melyeket hófehér kubai tengeri homkból préselt, és hamar szétmálló építőanyagból húznak fel, ők szivaroznak, konyakoznak, és kiélvezik a hatalmukat.

    Ez van, ha a diktatúrában nincs meg az ipari gépezet.