• halgatyó
    #66
    Ez a Földet melegítő energianyaláb némi számadatokat megérne. Szerintem ehhez nagyon sok energia kellene, az emberiségnek -- ha nem nő a létszámunk 10milliárd fölé -- soha nem lesz szüksége annyi energiára, ami már melegedést okoz.

    Számoljunk: a Föld sugara 6370km, tehát a Nap irányából nézve egy 127 millió km2 felületű kör.

    A Nap energiasugárzása (napállandó) a Föld környékén kb. 1400W/m2 , vagyis 1,4 GW/km2. Az előbbi 127millió km2 körfelületre ez folyamatosan (éjjel-nappal) 1,8*10^17 W teljesítményt jelent.
    Vagyis ennyit kap a Föld a Naptól, folamatosan.

    Ha ennek az 1 ezrelékét használja fel az emberiség, az még nem okoz galibát.
    Vagyis 1,8*10^14 W -ot használhatunk.
    Hasonlítsuk össze más adatokkal, amiket a hétköznapokban ismerünk!

    Ha a Földet 10milliárd ember fogja lakni, akkor a fenti teljesítmény egy főre 1,8*10^4 W vagyis 18kW. Sok ez, vagy kevés?

    Nos Magyaroszág villamosenergiafogyasztását tekintve 6000MW (folyamatos, teljesítmény) 10millió főre, vagyis egy ember 600W-ot fogyaszt folyamatosan, éjjel nappal (kiátlagolva).
    Magyarország teljes éves energiafogyasztása kb. 30millió tonna kőolaj-egyenérték (olvastam több helyen). Ez a 6000MW*1év -nek kb. a 3-szorosa.

    Vagyis, ha mindent beleszámítunk, akkor egy ember idehaza kb. 1800W teljesítményt fogyaszt folyamatosan, ebben azonban MINDEN bennevan.
    Vagyis a 18kW/fő meglehetősen magas energiafogyasztást (életszínvonalat) tesz lehetővé.

    No persze ez csak elméleti maximum, egy korlát, amit a Föld felszínének melegedéséből van levezetve SACCOLT 1% feltételezésével.
    Ezt az energiát meg is kell termelni, ha tényleg fel akarjuk használni. Jelen hozzászólás nem a megtermelésre vonatkozott, csupán a korlát nagyságrendjét számolgattam