-
sajnos mostanában ritkán van lehetőségem nagyrendszeremen zenét hallgatni, de fejhallgató szetten már persze belehallgattam, akkor is körvonalazódtak vélemények bennem, de alaptézis 1.0 egy fülesen soha nem hallod azokat a gondokat,és tulajdonságokat, amiket egy nagyobb otthoni hallgatásra összerakott zenei hangrendszeren már igen. amit meg hallasz,az sokszor sokkal szebb,mint a valóság. 
csak a kedvetekért meghallgattam mindkét szerzeményt hangfalon is, mondjuk úgy, egy normálisabb hifi rendszeren,ami nem olyan,amire hirtelen gondolnátok. nem tudom,mire gondoltok, de nem olyan.
ellenben pont olyan, hogy azonnal meghallod rajta a gondokat, ehhez egy 25nm-es jó akusztikájú helyiség is segít. két verzió van a megszólaltatások után, nem tárom fel a teljes igazságot vagy őszinte leszek, mivel már elkezdtem írni,így ez utóbbival folytatnám.
röviden az egyik a BORZ , a másik meg az ALOM, közösen együtt BORZALOM, egyik kutya ,másik eb.
az eredeti felvétel alapból gáz, ez tény, szarul van maszterelve, rettentően sok a közép, mély nincs, max. mélyközép, a magas meg a középfelé húz, nincs tér és dinamika, csak üvöltözés, de végtére egyikőtök sem csinált ebből a szarból semmit, csak kétféle más szagút és más színűt.
az eredeti keveréshez képest írom ezeket:
nastar:
ahogy magicboxx is utalt rá (ez dance-es) és részben már fülesen is hallottam, rettentően loudnesses lett, közép már szinte nincs is. olyan, mintha vödörből szólna az egész, van mély, és némi magas, de összességében csúnyán aránytalan, nem jó hallgatni, fárasztó.
magicboxx: nagyjából egyetértek azzal, amiket elméleti szinten megfogalmaztál a 23608ban,de
nastarhoz képest valamivel arányosabb összkép, viszonylag jó középtartomány, de mély itt a középfelé húz, magas meg szinte nincs, és összességében ez is aránytalan.
igazából ha a 3-ból kéne választani,még mindig szívesebben hallgatom a középüvöltős túltolakodós eredetit,mint ezt a 2 remaszter próbálkozást. tényleg csak magánvélemény, és sértődés ne essék rajta, de szerintem ezzel a zenével egyikőtök sem csinált semmi pozitívat, csak épp egy elképzelését próbálta ráültetni a hangzásra,ami szerintem most nem sikerült.
fejhallgatóval vagy kis monitor hangfallal persze önmagukban el lehet ezekkel a hangzásokkal játszani vagy lenni, ott ezek a dolgok nem ennyire kirívóak,vagy zavaróak, de a sok alaptézis mellett maszterelést soha az életben nem csinálnék (és nem is csináltam) sem monitor hangfalon, sem kisszobában, sem fejhallgatón, mert ha nem rendelkezel egy normális terű helyiséggel,normális méretű és tudású nagy sztereó hangrendszerrel (és most nem arra gondolok, hogy legyen 4db 45cm-es zenekari mélynyomód), akkor kimaradsz egy csomó olyan ’visszajelzésből’,amiket a kistesókon nem fogsz hallani,akkor sem, ha az az elképzelhetetlenül jó kategória.
átlagban is nagyon nagy a probléma, hogy rettentően kevés zene szólal meg úgy,ahogyan kéne vagy egyébként meg tudna szólani (akár csak egy 128-as mp3-ban is), de ennek annyi oka van, hogy el sem kezdem felsorolni, tehát én nem vonom kétségbe, hogy van igénye és alapja is a remasztereknek, és ahány remaszter annyi szokás, aztán csak remélni lehet,mindenki megtalálja a magának valót.
itt van 3 olyan zene,amik teljesen különböző stílusokban és különbözőképpen szólnak,mégis mindegyik egyforma szinten élvezhető,mert mind arányos, van tere, mélysége és dinamikája is. ezekhez képest a téma alapját adó zene bármelyik hangképe igazi büntetés.
minta1
minta2
minta3