mkfd#62
Bár nem rágtam végig a forgatókönyvet, de beleolvasgattam, és a sablon történet mellett benne van az a mélyebb, scifi-sebb vonulat amelyet néhol te is felfedezni vélsz (és amiről elfantáziálgattam én is a szamáremberes cikknél, és sok helyen a kimaradt dolgok is egész jól alátámasztják az elképzeléseim :D).
Ha a forgatókönyvet egy az egyben átültetik a filmre legalább dupla ilyen hosszú lett volna az egész. Már csak odáig egy óra eltelne mire a főhős először belebújik az avatarjába. Egész karakterek, konfliktus-helyzetek maradtak ki, és még így is kivágtak 10-20 percet a végleges filmből. Emellett tudtommal van 1-2 óra felvett jelenet, félig elkészült animáció, amik már forgatás közben ki lettek vágva.
Néhányat az alábbi linken is látni lehet ha vkit érdekel. Videó a forgatásról: http://www.traileraddict.com/trailer/avatar/b-roll-i
Magából a scriptből sokkal inkább két másképp fejlett civilizáció szembenállása olvasható ki, mintsem Jake(eredetileg Josh) kontra világ.
Nyilván a forgatókönyv azért lett ennyire megcsorbítva, hogy beleférjen a történet egy film hosszúságába. Hogy miért a scifi-sebb vonulat lett háttérbe szorítva a sablonos részekkel szemben, arra talán a bevételi számokban kapunk választ.
Egy biztos, az indiánosdi/romantikázósdi el lett lőve, a folytatásokra újabb sablont ráhúzni értelmetlen volna és rókabőr. Nem hiszem hogy Cameron ezt akarná, pláne hogy interjúkban arról beszél, hogy jelenlegi prekoncepcióiban a történet kiszakadna Pandoráról. Ha meg kreatív ötletek híján volna, sima folytatás helyett nem mindjárt trilógiában gondolkodna.
Történetvezetés, konfliktushelyzetek, karakterek mélysége szempontjából erősebb folytatást várok, ami talán a most csalódók egy részének is kellemes meglepetést fog okozni. Ha nem így lesz, az lesz az én csalódásom pillanata :D